"Iz Vlade nema odgovora oko utvrđivanja istine o Jasenovcu"

Vijesti 05. svi 201812:58 > 13:04
Ured Predsjednica RH

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak, kazao je da od Vlade ni premijera Andreja Plenkovića još nije dobio odgovor na pitanje koje je poslao u veljači.

“Ponovno sam poslao u Vladu Izjavu HHO-a s početka veljače u kojoj smo obrazložili potrebu za jednom međunarodnom komisijom za Jasenovac. Ne zato da bi se revidiralo ocjenu o NDH, naravno da se ne može braniti rasne zakone, nego da se ustanovi puna istina o Jasenovcu. Ali, nisam još iz Vlade dobio nikakav odgovor”, rekao je predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak za Novi list.

HHO je prije tri mjeseca i u Ured predsjednice uputio spomenutu Izjavu, a u njoj se, između ostalog, poziva Kolindu Grabar Kitarović da prilikom tada predstojećeg posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića njemu predstavi inicijativu za povjerenstvo za Jasenovac. I ona je to zaista učinila.

“Bio sam na Pantovčaku na svečanom prijemu u čast predsjednika Srbije i kad smo se pozdravljali, Vučić mi je rekao da mu je predsjednica prenijela našu ideju. ‘O Jasenovcu treba razgovarati. Dođite k meni u Beograd da razgovaramo o tome’, rekao mi je Vučić. Imam, znači, njegov otvoreni poziv”, prepričao je Čičak svoj susret s predsjednikom Srbije.

On stoga nije pesimističan, upravo suprotno.

“O ovoj će se inicijativi tek govoriti”, zaključuje Čičak, koji se nada da će naposljetku i Plenković podržati međunarodno povjerenstvo za utvrđivanje istine o logoru Jasenovac. “Time bi se suzio prostor za političke manipulacije i korištenje jasenovačke tragedije za širenje mržnje među pojedincima i narodima i smanjio prostor svakodnevnim tenzijama koje prepoznajemo u Hrvatskoj i susjednim državama”, naglašava se u Izjavi u kojoj je HHO bio predložio i konkretnu organizacijsku strukturu tijela koje bi vodila osoba iz Yad Vashema. Financijska sredstva za rad povjerenstva osigurala bi Hrvatska, a »valjalo bi uključiti i Europsku uniju«.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.