Tucaković: Imamo zakone i propise, ali upitnu provedbu

Vijesti 12. svi 201814:44 > 13. svi 2018 11:58
N1

Gost Točke na tjedan bio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prošlogodišnja požarna sezona bila je najgora ikada.

“Naravno, prošlogodišnja sezona bila je zahtjevna, vidjeli smo jednu sezonu koja je bila u povijesti najteža. Izgorjelo je 86.000 hektara na području priobalja, to je skoro za 50 posto više nego prethodnih godina. Jedna Međimurska županija je izgorjela prema kvadraturi. S druge strane, vidimo da su vatrogascvi odradili svoj dio posla, bili hrabri heroji. Veliku ulogu odigrale su i jedinice lokalne samouprave.”

Na vrijeme se ne može utjecati, no dobar dio određuje ljudski faktor.

“Mi smo se završetkom same sezone uključili u analizu gdje su se zaista ivukle naučene lekcije, pristupilo se programu Vlade za ovu godine koji je puno ranije donesen. Ne može se sve preko noći, no taj nadzor ove će godine biti još bolji i kvalitetniji.”

Premijer Plenković najavio je oko 30 milijuna eura iz EU fondova za poboljšanje cijelog vatrogasnog sustava. Kada očekujete taj novac?

“Koliko znamo, akcijski plan se radi, vrše se potrebne radnje da bise nabavila vozila i programa. To očekujemo najesen.”

Kada govorimo o starosti opreme, vozila, kolika je prosječna starost?

“Teško je reći, ima svakakvih, no prosječna starost je dosta visoka. Potrebno je donijeti strategiju o vatrogastvu. Radi se o zaštiti građana, vatrogastvu kao grani od interesa za Republiku Hrvatsku, to je pitanje i nacionalne sigurnosti.”

Ima li sluha u Vladi, od pojednih resornih ministara?

“Imam vjere, mislim da se kreće u dobrom smjeru, da će se ići u promjenu zakona o vatrogastvu najesen, nije to baš tako jednostavno.”

Bitno je ulagati u preventivne mjere, koliko ste time zadovoljni, koliko država ulaže?

“Prije svega je bitna edukacija, od najranijih nogu pa edukacija na radnom mjestu, oko provođenjaj mjera zaštite od požara, prilikom gradnje stambenih objekata, tu su kontrole, pravila o hidrantskoj mreži, postavljanje kamera,uređivanje puteva prosjeka šuma… Sve te stvari su propisane, ajmo ih provoditi. Ja mislim da dovoljno ne provodimo te stvari. Uvijek kažem da imamo dosta dobre zakone samo ih dovoljno ne provodimo. Detaljno taj dio sustava jednostavno dovoljno ne odradimo.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.