Od danas slobodan promet goveda u Hrvatskoj

Vijesti 18. svi 201817:03 > 17:06
Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede u petak je objavilo da je od danas dozvoljen slobodan promet goveda u Hrvatskoj, a do kraja godine se od Europske komisije (EK) očekuje dobivanje statusa zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože (BKK).

Kako se navodi u priopćenju, u Službenom listu EU objavljena Provedbena odluka Komisije (EU) 2018/744 o izmjeni Provedbene odluke (EU) 2016/2008 o mjerama nadzora zdravlja životinja u pogledu bolesti kvrgave kože (BKK) u određenim državama članicama.

Tom odlukom izmijenjena je odredba o premještanju goveda unutar Republike Hrvatske te se od sada goveda mogu premještati na druga gospodarstva ili u klaonicu bez ograničenja, stoji u priopćenju.

Posjednici goveda koji se bave tovom mogu premještati goveda ovisno o pojedinim fazama tova bez ograničenja, telad s mliječnih gospodarstava može se upućivati na druga gospodarstva bez obzira jesu li oteljena od cijepljenih majki, a muška telad namijenjena uzgoju u svrhu korištenja u centrima za umjetno osjemenjivanje može se premještati u svrhu daljnjeg uzgoja.

“Zbog dobre organiziranosti i suradnje stručnih službi i naših stočara do kraja godine očekujemo od EK dobivanje statusa zemlje slobodne od BKK, čime će se osigurati nesmetani promet naše stoke i na razini EU”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

O objavi odluke izvijestili su i iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), iz koje također ističu da je odlukom izmijenjena odredba o premještanju goveda unutar Hrvatske te se sada goveda mogu premještati na druga gospodarstva ili u klaonicu bez ograničenja u odnosu na cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože (BKK). Na snazi su i dalje ograničenja ako se goveda otpremaju na područje EU kamo je moguće otpremati jedino goveda koja su cijepljena ne više od 12 mjeseci prije premještanja i ukoliko potječu s gospodarstva na kojima su sva goveda cijepljena i imuna, dodaju iz HPK.

Kako ističu, odluka je rezultat zajedničke suradnje Hrvatske poljoprivredne komore i drugih organizacija s Ministarstvom poljoprivrede. Hrvatska poljoprivredna komora i Croatiastočar poslale su službeni dopis svojim krovnim organizacijama u Europskoj uniji, Copa-Cogeca i UECBV. Obje organizacije odmah su reagirale, pružile potporu i uputile zamolbu Europskoj komisiji kako bi se proces donošenja ove izmjene ubrzao, navode iz HPK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.