"Poruka "vratite honorare" je samo loš PR"

Vijesti 19. svi 201809:38 > 09:38
N1

Aferu Hotmail, koja je dosad najveći potres za Vladu Andreja Plenkovića, u Novom danu je komentirao profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek.

Može li afera Hotmail ugroziti policiju samog premijera?

“Može. Djelovanje Vlade u slučaju Agrokor ovisi u velikoj mjeri o vjerodostojnosti onoga što poručuju građanima – lex Agrokor je bio nužan da se spriječi katastrofa, spase radna mjesta. Izgledalo je da je većina građana to prihvatilo. No, već odlaskom Ante Ramljaka, aferom Hotmail mi zapavo vidimo da se radilo na potpuno krivi način, da su parcijalne interesne skupine imale utjecaj na sam zakon, a kasnije i na izvanrednu upravu. To potkopava tu vjerodostojnost. Sad već ima mnogo ljudi koji kažu “moglo se po stečajnom zakonu”. Vidjeli smo da je ministrica Dalić morala otići, pokaže li se da je premijer to znao to će potpuno njegovu vjerodostojnost dovesti u pitanje.”

Je li komunikacija od početka bila loša?

“Komunikacija je bila katastrofalna. Dugo nisam vidio javnog dužnosnika koji je lošije komunicirao od Martine Dalić. Izbjegavala je, eskivirala pitanja, sad je uhvaćena u laži. No nije problem u lošoj komunikaicjskoj strategiji, problem je u sljedećem: Agrokor je kao slučaj nastao zbog poslovnog modela u kojem su uske klanovske skupine pogodovale Todoriću i sada želite riješiti pitanje najvećeg poduzeća u Hrvatskoj i primjenjujete iste metode, da se klanovi ili klike konzultiraju. To je od početka trebalo biti transparentno.”

Premijer tvrdi da je potpuno miran, da mirno spava.

“Mislim da je presudno ako se pokaže da je premijer nešto znao, a sada tvrdi da nije. Mislim da će to biti tereti za koji ne znam kako će ga nositi. Neke izjave prilikom podnošenja ostavke Martine Dalić pa i samog premijera, oni uopće ne razumiju zašto im se sada ne vjeruje. Temelj lex Agrokora je da smo prihvatili njihovu priču da je to jedini put bio da se spriječi ekonomska katastrofa. Ako uništite vjerodostojnost tvorca lexa onda im se neće više neće vjerovati. Doista sam iznenađen da premijer i bivša ministrica uopće ne shvaćaju.”

Predsjednica preporučuje konzultantima da vraće novac? Nešto slično rekao je i premijer.

“Ako se pokaže da je netko ostvario veliku dobit zahvuljujući informacijama koje je imao u pripremnoj fazi, to je kazneno djelo. “Vratiti honorare”, to je samo loš PR.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.