Čičak prozvao premijera, SOA-u i DORH zbog SMS-ova Todorića

Vijesti 24. svi 201816:59 > 17:04
Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u četvrtak je prozvao premijera Andreja Plenkovića, ali i čelnike Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) i Državnog odvjetništva (DORH) zbog SMS-ova za koje je ranije utvrdio da ih je dobio od utemeljitelja Agrokora Ivice Todorića i proslijedio predsjednici i DORH-u.

HHO tvrdi da je nakon što su, na Todorićevo traženje, kopije spornih SMS poruka proslijedili predsjednici Republike i glavnom državnom odvjetniku „glasnogovornica predsjednika Vlade Sunčana Glavak nazvala predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička i zatražila da se kopija SMS-ova dobivenih od g. Todorića dostavi i predsjedniku Vlade, što je predsjednik HHO-a odbio s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku te da se nitko ne smije miješati u rad pravosudnih institucija“.

„Iz izjave ravnatelja SOE Markića objavljene u medijima dana 11. svibnja razvidno je da se u provjeru vjerodostojnosti dostavljenih materijala uključila i obavještajna služba SOA (!?) čiji je ravnatelj gs. Markić, čak što više, izjavio kako je ‘državni vrh’ tražio od SOE da razjasni cijelu ovu situaciju. Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati mejlove po narudžbi potpredsjednice vlade Dalić niti služiti predsjedniku vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

Naime, ravnatelj SOE Markić nije obrazložio na koga je mislio pod sintagmom „državni vrh“. Kako je u to vrijeme predsjednica Republike bila u posjetu Portugalu, za pretpostaviti je da je nalog mogao dobiti samo od premijera Plenkovića“, napisao je Čičak u izjavi HHO-a. Navodi i da je Markić pritom svojom izjavom da ti dokumenti na prvu pogled izgledaju smiješno „iskoračio iz zakonskih okvira“ jer „čelnik obavještajne službe ne smije izlaziti u javnost i na bilo koji način komentirati predmet istrage, a pogotovo prije krim obrade“. „I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?“, upitao je Čičak.

DORH je, s druge strane, prozvao zbog tvrdnje da istražuju odnos HHO-a i Todorića koji im je davao donacije. „Ovakav postupak DORH-a je nerazumljiv, nejasan pa i zakonski upitan, te se nameće pitanje motiva DORH-a, da u trenutku provjere objavljenih mailova iznosi ovakve tvrdnje o HHO-u, odnosno o onome tko je postupio sukladno slovu zakona i dostavio primljenu dokumentaciju koja može biti važna za eventualno postupanje DORH-a.IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a“, stoji u izjavi.

Navode i da „zbog svih spornih detalja“ pozivaju saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provjeri rad MUP-a i SOE, ali i političku odgovornost potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Damira Krstičevića, kao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ravnatelja SOA-e Markića. „To se odnosi i na najodgovoniju osobu u slučaju ‘kontrole SMS-ova’ pošto je posrijedi flagrantno kršenje principa pravne države. Ujedno pozivamo saborski odbor da izvrši nadzor nad provjerom istinitosti sadržaja spornih SMS-ova“, navodi HHO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.