Turudić za N1 komentirao presudu Vrhovnog suda o nagodbi

Vijesti 25. svi 201815:34 > 15:40
(ilustracija)

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić komentirao je za N1 presudu Vrhovnog suda koji je presudio da kao sudac nije smio odbiti nagodbu poduzetnika Željka Žužića s Uskokom te je potvrdio presudu na temelju ranijeg sporazuma.

“Presuda glasi godinu dana, uvjetno na četiri. U presudi nema odluke o oduzimanju imovinske koristi, a okrivljeniku je stavljeno na teret da je pribavio oko 20 milijuna kuna”, kazao je Turudić za N1.

“Vrhovni sud nije dao uputu o pravnom lijeku što znači da nitko nema pravo na žalbu protiv presude koja je u biti prvostupanjska presuda”, kazao je Turudić koji smatra da je USKOK u tom slučaju radio pritisak na sud. 

“USKOK, na čelu s ravnateljicom, je stavio četiri zahtjeva za moje izuzeće u jednom predmetu. Ako to nije pritisak na sud onda ne znam što je. USKOK je u ovom postupku napuštao sjednicu, pripremno ročište, bez odobrenja predsjednika Vijeća što je jedan naobičniji šamar državi i vladavini prava”, zaključio je Turudić.

Podsjetimo, nagodbu je Vrhovni sud potvrdio nakon zahtjeva za zaštitom zakonitosti što ga je glavni državni odvjetnik podnio zbog odluke suca Turudića koji je u ožujku ponovno odbio nagodbu Uskoka sa Žužićem. On je kao suoptuženik bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice još 2016. priznao da je Marini Lovrić Merzel dao sto tisuća eura mita nakon čega je s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine.

No, sudac Turudić je nagodbu sredinom 2016. odbio pojašnjavajući da je kazna nesrazmjerna kaznenom djelu, a Uskok je podnio prvi zahtjev za zaštitom zakonitosti, koji je Vrhovni sud prihvatio krajem prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.