Ospice u Dubrovniku? Pacijent u izolaciji, čekaju se nalazi

Vijesti 28. svi 201810:10 > 13:10
Grgo Jelavic/PIXSELL

Muškarac (34) s visokim stupnjem sumnje na ospice hospitaliziran je u dubrovačkoj Općoj bolnici u petak 25. svibnja, u izolaciji je i prema njemu su provedene sve epidemiološke mjere, rekao je Hini u ponedjeljak ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

 Ravnatelj Bekić je najavio kako bi serološka potvrda nalaza, koji je poslan na analizu u Zagreb, trebala biti poznata u utorak. “Pacijent ne zna je li cijepljen protiv ospica, a mi pretpostavljamo da nije. Riječ je o stanovniku mjesta Ston, koji je porijeklom s Kosova, gdje je proveo posljednja dva i pol tjedna pa sumnjamo da se tako i zarazio ospicama”, rekao je  Bekić.

U tijeku je epidemiološka obrada svih osoba koje su s pacijentom bile u kontaktu, objavio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

“Rezultate analize nalaza pacijenta znat ćemo sutra ili najkasnije prekosutra.

 “Pozivamo sve roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece i ako su propustili neko cijepljenje neka se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru”, istaknuli su iz Zavoda.

Roditelji ugrožavaju živote svoje i tuđe djece

Podsjetimo, nakon što su se ospice pojavile u Srbiji i Sloveniji, iz Sveučilišne bolnice u Mostaru prije nekoliko dana potvrđen je prvi takav slučaj kod dječaka na području BiH.

Ono što smo govorili prije sad kuca na naša vrata. Slaba procijepljenost i strah roditelja od cijepljenja zapravo ugrožava živote i njihove i djece drugih. Zato šaljem poruku roditeljima – cijepite svoju djecu, čuvajte svoju i tuđu djecu’, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Više čitajte OVDJE.

Podsjetimo, u posljednjih pet generacija predškolaca čak 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je u travnju, na skupu o cijepljenju održanom u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Županije s najviše necijepljene djece

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika.

U Dubrovniku je, prema predstavljenim podacima, protiv te zarazne bolesti lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, a u cijeloj toj županiji isto cjepivo primilo je 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno. Unazad dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiju bilo je cijepljeno 78 posto djece i tada se upozoravalo na opasnosti pada procijepljenosti, što se i dogodilo te je lani zabilježen spomenuti rekordno nizak cjepni obuhvat. Trend je evidentno nastavljen, a upravo u toj županiji pad je puno strmiji nego u drugim županijama.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad procijepljenosti zaustavljen je prošle godine pa je cjepni obuhvat, odnosno broj djece koja su primila ovo cjepivo bio 78 posto.

U Rijeci je to 80 posto, a u Osijeku je 87 posto djece lani cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka.

Više čitajte OVDJE.