"Milanović me smijenio pod optužbom da sam oštetio proračun"

Vijesti 19. velj 201522:15 > 22:17
N1

Gost Dnevnika bio je bivši ministar financija i nezavisni zastupnik Slavko Linić koji je komentirao večerašnju odluku USKOK-a prema kojoj Linić nije počinio kazneno djelo u slučaju Spačva.

Podsjetimo, USKOK je zaključio da bivši ministar financija Slavko Linić nije počinio kazneno djelo niti oštetio državni proračun. Linića se prozivalo da je toj tvrtki zemljište umjesto šet milijuna kuna, na koliko je procijenjeno, platio čak 33 milijuna.

VEZANA VIJEST

Linić je zbog ovog slučaja bili prisiljeni na ostavku i na koncu bio isključen iz SDP-a. “Nisam dao ostavku nego me Milanović smijenio. No danas sam zadovoljan, ne samo jer se pokazalo da nisam kriv, nego i zato jer ni jedan djelatnik koji je radio na predstečajnoj nagodbi nije počinio grešku ni kazeno djelo, nego je posao obavljen kvalitetno”, rekao je Linić za N1.

Komentirao je i je li i sam kriv za pogrešnu procjenu Porezne uprave u ovom slučaju zbog koje je premijer posumnjao u njegove čiste ruke. “Tri sudska vještaka su dala procjenu na preko 30 milijuna kuna. Godinu dana nakon što je predstečajna završila i nakon što je tu zaposleno 660 osoba, Milanović je nezakonito naložio procjenu i to je bio razlog da i četvrti sudski vještak načini procjenu. Procjena je nezakonito i lažno prikazivana”, objasnio je Linić.

USKOK je ustvrdio i da su bile neutemeljene optužbe koje je Linić iznio na na svojoj tiskovnoj konferenciji kada je prozvao premijerovog brata Krešimira Milanovića i nekoliko tvrtki za trgovanje utjecajem. “Nemam se za što ispričati. Brat Zorana Milanovića je upotrebljavajući njegovo ime nezakonito radio u Poreznoj upravi, no zbog mojih kvalitetnih suradnika nije nastalo kazneno djelo. Maras je pokušao pogodovati Malim biskvitima i tvrtci od svega 20.000 kuna osnivačkog kapitala te im osigurati im preko 40 milijuna kuna iz HBOR-a. Kovačev i ja smo to smo spriječili i suprotstavljali smo se onima koji su bili u dosluhu s Milanovićem”, istaknuo je Linić.