Uhićen krijumčar migranata kod Donjeg Srba

Vijesti 01. lip 201818:48 > 18:50
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako je krijumčar migranata uhićen.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak da je hrvatska policija uhitila osobu koja je bila u bijegu a za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba.

“Prema zadnjim informacijama s terena policija je uhitila osobu za koju se sumnja da je krijumčar, odnosno počinitelj ovih kaznenih djela. U ovom trenutku ne mogu više reći samo da je uhićen u Hrvatskoj i da ga je uhitila hrvatska policija”, rekao je ministar Božinović gostujući u emisiji RTL Danas. Više informacija o današnjem uhićenju nije mogao iznijeti.

Istaknuo je da policajci u srijedu nisu mogli znati da pucaju na kamion pun ljudi te da su postupali prema standardnim procedurama.

N1 televizija doznaje da je riječ o stranom državljaninu.

Podsjetimo, kombi s 29 migranata koje je prevozio još neidentificirani krijumčar ljudima nije se zaustavio na dva blokadna punkta koja je policija postavila, a na trećem su policajci bili prisiljeni zapucati prema kombiju. U pucnjavi je ranjeno dvoje 12-godišnjaka, a krijumčar je uspio pobjeći. 

N1 televiziji MUP je ranije danas potvrio da je 16-ero migranata (10 državljana Iraka i 6 državljana Afganistana) koji su sudjelovali u događaju na području Donjeg Srba, smješteno u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu.

Jedno od ranjene djece u petak je otpušteno iz bolnice, a drugo je premješteno u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

U budućnosti će se policija prilagođavati ovakvim situacijama, istaknuo je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Nije isključio mogućnost da roditelji ozlijeđene djece pokrenu pravni postupak protiv policajaca koji su pucali u njih. “To je teoretski moguće, međutim ja sam siguran da je naša istraga pokazala relevantne činjenice koje će biti teško oboriti”, poručio je Božinović.
Upitan je li Hrvatska spremna na veliki migrantski val, odgovorio je kako Hrvatska radi sve što je potrebno. “Mi smo pokrenuli vrlo jaku diplomatsku aktivnost, a još prije tri mjeseca sam osobno povjereniku za migracije sugerirao da je moguć ovakav scenarij i da se otvaraju neke nove rute”, napomenuo je Božinović dodavši kako će se u sljedećeih desetak dana sastati s crnogorskim i albanskim kolegama jer je vrlo važno imati suradnju s policijom u susjedstvu.

Istaknuo je kako se radi o globalnom problemu te ocijenio kako države koje su podigle žicu na granicama nisu zaustavili migracije.
“To nisu uspjeli ni Slovenci ni Mađari, ali činjenica je da su se stvari promijenile u odnosu na 2015.”, rekao je dodavši kako su tada migranti de facto bili pozivani u Austriju, Njemačku ili Švedsku.

Sad je, smatra, situacija drugačija, a Hrvatska je to predvidjela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.