"Zamislite da je kombi bio u Zagrebu pun eksploziva"

Vijesti 03. lip 201814:36 > 14:51
Ilustracija

Gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na incident kod Donjeg Srba gdje je u pokušaju zaustavljanja krijumčara policija teško ranila dvoje djece izbjeglica.

“Nismo do sada imali rizike za policijske službenike koji su se bavili ilegalnim ulascima u Hrvatsku. Ovo je prvi puta da se netko drznuo dva put probiti blokadu. Moramo u budućnosti računati s tim”, rekao je ministar dodavši da mu je žao što su u incidentu stradala djeca. Rekao je i da ježevi ne bi spriječili eskalaciju. 

“Kada je ugrožen nečiji život, tu nema pardona. Zamislite da se to dogodi u Zagrebu i da je u kombiju bio eksploziv”, dodao je ministar. Obitelji stradale djece mogla bi lakše dobiti azil u Hrvatskoj, pogotovo obitelj dječaka koji je propucan kroz lice, otkrio je. 

Što je s obitelji male Madine?

Obitelj afganistanske djevojčice Madine koja je stradala pod vlakom i dalje je u detenciji, a protiv dvojice policajaca odbačene su optužbe, ali ministar tvrdi da je centar u Tovarniku u kojem se nalaze potpuno nov objekt.

Božinović je odgovarao i na pitanja o pogibiji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine koja je 2017. stradala pod vlakom nakon što su nju i njezinu obitelj hrvatski policajci usred noći poslali nazad u Srbiju. Obitelj je podignula i kaznenu prijavu protiv nepoznatih policajaca, koja je prije dva dana odbačena.

Madinina obitelj je trenutno u Tovarniku u centru zatvorenog tipa. Smatraju da su u zatvoru.

Kaznena prijava je odbačena, istaknuo je. Kazao je da je obitelj stavljena u centar za migrante upreavo za ovakve migrante, one kojima ne može biti utvrđen identitet. Kazao je kako je u Tovarniku potpuno nov objekt.

“Mi ćemo njih pustiti vjerojatno u Kutinu, no kako su to problemi s kojima se policija susreće često i s kojima će se još susretati. “Ulazak i kretanje mimo zakonskih propisa ne možemo dopustiti i to ne dopušta niti jedna država na svijetu. Humani smo kada moramo biti humani, no imamo odgovornost prije svega za građane RH’, istaknuo je ministar unutarnjih poslova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.