Plenković se istovremeno bori na tri fronte

Vijesti 05. lip 201808:38 > 08:51
N1

SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović bio je gost Novog dana.

Što kažete na političke obračune u HDZ-u?

Što se tiče HDZ-a ne mislim da se radi o osobnom obračunu. Znam svu trojicu aktera, i premijera Plenkovića, i Stiera i Kovača, i mislim da se radi o političkoj borbi za sam HDZ, za smjer kretanja stranke. Stier i Kovač žele konzervativniji HDZ koji bi bolje odrazio većinu članstva. Taj sukob postoji otkad je HDZ-a, on se nije politički profilirao, on je politički pokret. Prerasta li sad u stranku i kojim smjerom će ići, možda ćemo sad vidjeti. Ni Stier ni Kovač neće stati sa svojim radom i okupljat će oko sebe velik dio HDZ-ovaca.

Koja je uloga predsjednice? 

U zadnjim nastupima nije vođena političkim, nego pragmatičnim pristupom i željom da izbori drugi mandat. Ona zna da nisu dovoljni glasovi samo onih koji slijede Plenkovića, ona želi glasove svih s desne strane političke scene. Ona treba glasove gospođe Markić, i glasove koje nudi Plenković i desnije krilo HDZ-a i kad to osigura umirit će retoriku kako bi osigurala i dio glasova s lijevog centra.

Je li mudro što je podržala referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava?

Prije svega ona bi trebala biti čuvar Ustava. Zatajila je da se susrela s gospođom Markić kako ne bi utjecala na prikupljanje potpisa, a sada joj daje podršku. Njen interes je da dobije podršku desnog spektra. Vjerujem da poznaje Ustav i zna da ne možemo mijenjati Ustav kako bismo smanjili prava manjine. Ona se ili gubi ili ima drugu političku agendu, a to je dobiti potporu birača koji podržavaju ove referendumske inicijative.

VE prepoučilo je da se građani trebaju educirati o pitanju referednudmskih pitanja.

Velik broj građana je potpisao, a koliko su ušli u sadržaj pitanja ne mogu prosuditi. Masa glasova je dana jednostavno po kriteriju lojalnosti desnoj političkoj opciji i kao reakcija na Plenkovića i njegove političke stavove. Mnogi misle da je cilj slabljenje premijera Plenkovića koji se istovremeno bori na tri fronte. Jedan je otvorila Markić uz podršku Crkve, drugi je predsjednica, a treći front je u stranci. On to mora preživjeti. Predsjednica mora znati da ovakva inicijativa neće proći na Ustavnom sudu.

Građanska inicijativa poručuje da se elite boje promjena. Markić za premijera kaže da brani prava manjina jer mu oni održavaju opstojnost vlasti.

Svatko tko unosi velike promjene je dio elite. Predsjednica kaže da elite trebaju izaći iz salona i spustiti se među narod. Pa tko je veća elita od predsjednice? Zar je politička elita tako nešto loše? Demoniziranje političke elite dovodi do toga da otvaramo prostor populistima koji ne mogu, ne znaju voditi zemlju. Pogrešno je podleći tim populističkim mislima da su svi političari isti i da bi nam bilo bolje bez njih. Kako bi bilo da nitko ne upravlja javnim poslovom, ne bih želio vidjeti. Ali, ne bih želio vidjeti ni populiste koji samo govore ono što netko želi čuti.

SDP je u problemima čemu svjedoči i rejting. Pred vama su županijski izbori. Što očekujete od njih? 

Trebali bi donijeti iskrenu prosudbu članstva jesu li zadovoljni stanjem u stranci. Očekujem jasnu indikaciju od članova što misle o vođenju i stanju u stranci i da ne temelju toga SDP počne vući konkretne mjere za oporavak.

Analitičari vas svrstavaju u kandidate za preuzimanje SDP-a.

Želim graditi SDP da bude bolji nego što jest i biti dio tima za promjene i pobjede. Ne moram biti predsjednik stranke niti sam ikad takvu ambiciju iskazivao. Ja sam saborski zastupnik i imam prostor za političko djelovanje. Nemam problema sa svojim statusom u SDP-u nego s načinom vođenja SDP-a i time kako stoji kod građana.

Je li opasno kritizirati vrh stranke?

SDP je demokratičniji od HDZ-a, kod nas se ne događa da imamo samo jednog kandidata na stranačkim izborima. Mi imamo iskrene izbore, ponekad iscrpe stranku i to je cijena demokracije koju morate platiti. Sad se pokušava utjecati na lokalne izbore na način koji nije prihvatljiv. Pitanje povjerenja je jako važno u politici, osobito stranačkoj, ali mi želimo demokratsku stranku.

Velika koalicija? 

U ovom trenutku mislim nema nikakvih izgleda da se velika koalicija uspostavi. SDP trenutno nije u stanju parirati u takvoj koaliciji. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.