Prosvjednici nisu mogli do šatoraša, tri osobe privedene

Vijesti 21. velj 201512:43 > 12:44
Cropix/Goran Mehkek

Danas se u Zagrebu održao prosvjed pod nazivom "Stop teroru šatoraša", koji je preko Facebooka organizirao pokret Occupy Croatia.

Okupljanje je počelo u 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a nakon okupljanja prosvjednici su krenuli u protestnu šetnju do Savske 66 gdje se već četiri mjeseca nalaze braniteljski prosvjednici. “Posebno bi voljeli da nam se pridruže svi branitelji koji ne podržavaju ovaj dernek”, poručili su organizatori prosvjeda.

Na Trgu bana Josipa Jelačića oko 14 sati se okupilo stotinjak prosvjednika. Pred šatorom u Savskoj okupilo se 200-njak branitelja koji su čekali prosvjednike.

Tijek prosvjeda:

16:10 Protuprosvjednici su krenuli prema Trgu bana Jelačića. Šatoraši još uvijek blokiraju promet Savskom. Policija je tijekom prosvjeda danas privela jednog prosvjednika protiv šatoraša te dvojicu muškaraca koji su napali i provocirali prosvjednike.

N1

15:55 Zatvorena je i Vukovarska kod zgrade HEP-a. Ne može se ni prema zapadu ni prema jugu.

15:45 Policija privela čovjeka koji se zatrčao na protuprosvjednike s uzvikom “Jugoslaveni smrdljivi!”. Nedugo nakon toga priveden je još jedan napadač na protuprosvjednike.

15:37 Policija tjera protuprosvjednicu.

N1

15:35 Policija je pojačala kordon, snima protuprosvjednike koji pokušavaju zaobići kordon prema Vukovarskoj ulici.

15:29 Dvije skupine dijeli stotinjak metara, policija zaustavlja samo protuprosvjednike. Kod šatora nema kordona

N1

15:25 Protuprosvjednici traže od policije da ih pusti do šatora

15:17 Petstotinjak protuprosvjednika došlo je do policijske blokade. Pitaju policajce znaju li gdje je Savska 66. Došlo je i do prvog incidenta, policija je morala obuzdati jednog muškarca, koji je priveden. Protuprosvjednici viču: “Ovo je represija!”

15:05 Kolona protuprosvjednika maršira pločnikom, šatoraši zaustavili promet Savskom. Ni pješaci, ni tramvaji, ni automobili više ne mogu Savskom.

14:45 500-njak prosvjednika krenulo je s Trga bana Josipa Jelačića prema Savskoj 66, gdje ih čeka 200 branitelja.

14:30 Okupljanje antiprosvjednika u organizaciji pokreta Occupy Croatia na Trgu prošlo je bez incidenata, ali uz česta dobacivanja i zvižđanje prolaznika koji se s njima ne slažu.

Jedna od govornica prije polaska kolone prosvjednike je pozvala na dostojanstvo, uz riječi “pokažimo kako se voli Hrvastka”, a druga je kazala kako njihov prosvjed nije usmjeren protiv branitelja, nego protiv “određenih grupacija”.

“Pozivamo vas na prosvjed protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja u strahu drži i politiku i institucije, i iznad svega ljude ove zemlje. Politička i javna scena zemlje od samog početka ovog derneka djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu ‘lošeg Hrvata’. Ucjena ‘šatoraša’ je tolika da se rijetki ljudi usude i otvoreno progovoriti o tome na društvenim mrežama, a kamoli u stvarnosti. Oni koje se i usude progovoriti o tome dobivaju prijetnje, čak i smrću. U ovoj zemlji nije nikad bilo dobro nositi etiketu ‘izdajnika naše stvari’. Osim toga šator u Savskoj 66 je ilegalan od prvog dana ‘prosvjeda’ – skup bez prijave koji traje već preko sto dana”, stoji u objavi na Facebooku.

Dolazak na prosvjed na Facebooku je potvrdilo više od 500 ljudi.