'Agrokor ima budućnost, ali moramo izvući pouku'

Vijesti 21. lip 201806:48 > 09:49
N1

U Banskim dvorima na dnevnom redu redovite sjednice Vlade su važni zakoni, koji se tiču dugova i ovrha građana.

O Danu antifašističke borbe: Tuđman je bio pripadnik NOB-a

“Sutra je Dan antifašističke borbe kojim obilježavamo oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata i pobjedi saveznika nad Hitlerom. Naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je pripadnik Narodnooslobodilačkoga pokreta i jedan od simbola otpora nacizmu i fašizmu”, podsjetio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Riječ je o spomenu na Prvi sisački partizanski odred 22. lipnja 1941. godine i danas je komemoracija u tijeku, na Dotršćinu će ići ministar Medved, a sutra će kao moj izaslanik biti nazočan ministar Bošnjaković, naveo je premijer, koji se osvrnuo i na aktualne teme.

O Agrokoru: Moraju se ojačati regulatorni mehanizmi. Tu nema nevinih 

Agrokor ima svoju ekonomsku budućnost, sve kompanije i partneri to imaju, postigli smo uspjeh koji ćemo moći ispravno valorizirati tek s vremenskim odmakom, usprkos pokušajima destabilizacije, kazao je i upozorio na važnost pouke za ubuduće. Zahvalio je na doprinosu, između ostalih, i bivšoj potpredsjednici Martini Dalić i svima koji su pomogli da se “problem koji nije bio u izbornom programu HDZ-a privede kraju”.

“Riječ je o velikom postignuću i ogromnom uspjehu. To je uspjeh i naše Vlade i parlamentarne većine i uspjehu onih koji su imali hrabrosti u kratkom roku iznjedriti zakonodavni okvir i dali mogućnost kompaniji da se oporavi”, istaknuo je premijer i kazao da su bili brojni pokušaji destabilizacije procesa pa i cijele Vlade. “Pokazali smo državništvo i ozbiljnost – tu je razlika između politikanata i politike. Ovaj slučaj je na vidjelo izvukao mnoge stvari koje nisu bile dobre – preblem ekonomske tranzicije i zato se mora otkloniti sve što nije bilo dobro, moraju se ojačati nadzorni i regulatorni mehanizmi. Tu nema nevinih, svi moraju dići pozornost i budnost da se slične situacije ne događaju u budućnosti”.

O sporu sa Slovenijom: Odluka EK je ispravna i dobra

Zapitao se premijer i što bi bilo da nije došlo do nagodbe te zaključio da “javnost na kraju vidi što je dobro, a što ne i tko je imao znanja i odvažnosti dovesti ovaj proces do okončanja”. Također je istaknuo: “Ono što smo uspjeli je ne samo pokazati umješnost da riješimo problem, nego smo pokazali i da naši strani partneri mogu steći povjerenje u sposobnost Hrvatske da se suoči s ovim problemom, nađe ustavno rješenje i rješenje koje je omogućilo da se jedno od najvećih restrukturiranja u Europi odvije u kratkom roku bez prelijevanja posljedica na zemlje u susjedstvu“.

Osvrnuo se i na odluku Europske komisije oko spora sa Slovenijom kazavši da je to “ispravna i mudra odluka”, a komentirao je i referendumske inicijative.

O izmjenama izbornog sustava: Poštujemo svaki potpis i inicijativu, referendum nije način

Mi kao Vlada očekujemo da ih Sabor nakon što to prođe proceduru dostavi Vladi, tada će Ministarstvo uprave pristupiti verifikaciji predanih potpisa i potom ćemo vidjeti što će biti s inicijativama za ocjenu ustavnosti, kazao je premijer i opetovao: “Smatram da referendum nije način na koji se treba raspravljati o izbornom sustavu, postoje drugi načini kako ga poboljšati, siguran sam da to nije najbolji način. Ove inicijative o smanjenju prava ili broja manjina su za našu Vladu apsolutno neprihvatljive. To je dio naše stečevine, Hrvatska je država koja je sigurna u sebe i poštuje svoje manjine i želi da se dobro osjećaju i ne vidim niti jedan racionalan razlog koji bi trebao dovoditi u pitanje stečena prava nacionalnih manjina u Saboru. Poštujemo svaki potpis i inicijativu, ali o nekim pitanjima imamo definiran stav”, zaključio je Plenković i upozorio da bi takvo smanjivanje manjinskih prava odmoglo hrvatskoj manjini u drugim državama.

Pred Vladom zakoni o dugovima i ovrhama građana

Na dnevnome redu otvorene sjednice bit će, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt prijedloga zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt prijedloga zakona o udomiteljstvu, Nacrt prijedloga zakona o provedbi Konvencije o građanskopravnim vidovima međunarodne otmice djece, te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.