Nemate TV, ali imate smartphone? Morate plaćati pretplatu!

Vijesti 25. velj 201507:40 > 07:41
Google Maps

Nakon što se u medijima pojavila priča o dvije studentice u Osijeku, koje u stanu nisu imale niti televizor niti radio, a dobile su kaznu zbog neplaćanja RTV pristojbe jer su posjedovale laptope, iz HRT-a su objasnili tko je sve dužan platiti pristojbu.

“Pristojba se plaća za radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa u što spadaju prijenosna računala i pametni telefoni. Osobe koje imaju laptope ili pametne telefone ne plaćaju za njih pristojbu ukoliko su već članovi kućanstva koje plaća pristojbu”, kazali su iz Odnosa s javnošću HRT-a.

Ali, ako kućanstvo ne plaća pristojbu jer nema radio niti televizor član kućanstva može biti kažnjen ako ima laptop ili pametan telefon iako na njemu nikad ne gleda niti sluša HRT-ov program.

“Ukoliko kontrolori HRT-a utvrde da u nekom kućanstvu postoji neprijavljeni prijemnik, oni ne naplaćuju kazne, jer je to u ingerenciji Suda, već imaju mogućnost odrediti naplatu pristojbe koja iznosi 80 kuna do nekoliko mjeseci unatrag, a najviše do šest mjeseci, jer se pretpostavlja da je  osoba koristila neprijavljeni prijamnik više od jednog mjeseca”, objasnili su na HRT-u.

Građani plaćanjem mjesečne pristojbe u ukupnim prihodima HRT-a sudjeluju s oko 70%, a prihodi od marketinga čine 30% ukupnih prihoda. “Plaćanjem RTV pristojbe građani Republike Hrvatske omogućuju postojanje javnog RTV servisa svoje zemlje”, stoji na stranicama HRT-a.

Takav zakon o financiranju javne televizije postoji u čitavoj Europi, objasnili su za Index iz Odnosa s javnošću HRT-a. “Pristojba se plaća jer se smatra da javni servis stvara vrijednost za čitavu zajednicu”.