"Priča o Aleksandri Zec je pomicanje granice empatije"

Vijesti 28. srp 201809:22 > 09:35
N1

U Novom Danu koji se emitira iz Motovuna, redatelj Nebojša Slijepčević komentira svoj film "Srbenka" o pripremi predstave Olivera Frljića o ubojstvu Aleksandre Zec.

“Srbenka” tematizira među ostalim ubojstvo srpske obitelji Zec na Medvednici za vrijeme Domovinskog rata. 

“Glavnina filma je snimljena 2014, kada je Oliver spremao predstavu. Želja mi je bila snimiti film koji će pokazati kako polarizacija društva utječe na mlade, koji su rođeni nakon Domovinskog rata. Cilj je bio napraviti umjetničko istraživanje, no već se drugi dan pojavila djevojčica koja je imala malu ulogu u predstavi s grčem. Kaže da zna dan kada je saznala da je Srpkinja. Rođena je 2001. i plakala je te pokušala dokazati da nije Srpkinja. Tada sam znao da snimam film”, kaže Nebojša Slijepčević. 

Prve reakcije su bile vrlo tihe i pozitivne, na način da je bio pljesak, ali nakon toga je cijelo kino utonulo u tišinu. Vidio sam da nitko ne ustaje nakon filma nego da su pod dojmom filma, objašnjava Slijepčević. 

Također je komentirao kontroverze oko filma i kaže da su ljudi na neviđeno stvorili negativan stav prema filmu.  “Osobno nisam bio suočen s prijetnjama. Moje shvaćanje umjetnosti je da se ona mora baviti otvaranjem teških tema. Nije poanta umjetnosti da povlađuje većini nego da pomiče granice u društvu. Ako umjetnost nije takva, meni je upitno da li se priča o umjetnosti. To je bliže propagandi”, poručuje redatelj. 

Nitko ne spori suosjećanje s našim žrtvama u Domovinskom ratu, ali priča o Aleksandri Zec je pomicanje granice empatije iako je ona bila naša sugrađanka, objašnjava Slijepčević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.