Kosić: Na Markov trg dolazi oko 700 radnika brodogradilišta

Vijesti 25. kol 201810:34 > 10:39
N1

Siniša Kosić iz Sindikata metalaca Hrvatske najavio je veliki prosvjed radnika Uljanika i 3. maja u ponedjeljak u Zagrebu.

Pripremljeni su autobusi koji će voziti radnike iz Rijeke i Pule, doći će sedamstotinjak ljudi, otkriva Kosić.

“Htjeli bi pokazati koliko je stanje kritično, ljudi nemaju plaće, a to nisu velike plaće”, kaže Kosić.

Dodaje da sindikati ne mogu smijeniti upravu, da je mogu samo tražiti, što i jesu zatražili. “Možemo samo revolucijom smijeniti, a revolucije baš i nisu najbolje”, objašnjava.

Uprava je zaslužna za uspjehe i za neuspjehe brodogradilitša, a država je trebala stvoriti uvjete. Kosić kaže da je država ulagala novac, ali da nije pazila kako se troši, iako je bilo nagovještaja da se novac ne troši kako spada.

“Meni je neshvatljivo da si uprava isplati bonus, a posluje s minusom. Neshvatljivo je i da uprava ima takve ugovore da si isplaćuje bonuse, a ima velike plaće”, kaže sindikalist.

Dodaje da su radnici protiv stečaja jer najčešće vode minimalizaciji proizvodnje. Kaže i da bi brodogradilišta, ako u jednom trenutku nema broda, trebala raditi nešto drugo. “Radnicima je bitno da rade i zarađuju plaće”, objašnjava.

Sindikati u ponedjeljak s radnicima dolaze na Markov trg, premijer će biti s njemačkom kolegicom Merkel, a oni će razgovarati s ministrom gospodarstva Horvatom. Kosić dodaje da nije siguran da će strateški partner ući u posao s ovolikim rizikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.