Radnici Uljanika dobili plaće

Vijesti 31. kol 201806:56 > 12:34
N1

Plaća za srpanj počela je u petak oko podneva stizati na račune radnika Uljanik grupe.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je na zatvorenome dijelu današnje sjednice dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

TIJEK DOGAĐAJA

12:02 Kako iz Pule javlja naša reporterka Mirna Brekalo, plaće su najprije sjele radnicima koji imaju račun u Privrednoj banci. Svima bi, navodno, trebale sjesti do 13 sati.

11:50 Plaća ‘uljanikovcima’ počela je sjedati na račune, potvrdio je predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko.

“Plaće sjedaju na račune, ovisno o banci. Ni jedna firma nije blokirana. Svi će ‘uljanikovci’ danas primiti plaće”, kazao Šverko. Najavio je da će Štrajkaški odbor biti raspušten u ponedjeljak, kada će se radnici vratiti na svoja radna mjesta.

Više čitajte OVDJE.

10:35 Nakon što su radnici Uljanika prošli ulicama Pule u još jednoj prosvjednoj šetnji, vratili su se u krug brodogradilišta, javlja naša reporterka Mirna Brekalo.

10:10 Iako je iz Uljanik Grupe objavljeno da je transfer novca za plaće u tijeku, radnici Uljanika i dalje su na pulskim ulicama.

Radnici su svjesni da je osiguranje novca za dvije palće samo vatrogasna mjera, a da je problem puno dublji. Jedan od radnika, koji je maskiran, kaže da su Uprva i političari upropastili brodogradilište.

“Taj novac nije dovoljan ni da se pokriju minusi nastali u ovih 15 dana, to je gola egzistencija. Dok ne uplate plaće, mi idemo dalje po gradu”, kaže.

N1

10:00 Unatoč blokadi računa 3. MAJ Brodogradilišta, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran je zakonit i moguć način isplate plaća. Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku, priopćeno je iz Uljanik grupe.

9:50 Hodajući ulicama Pule radnici uzvikuju: “pljačka” i “lopovi”.

9:48 Jedan od radnika Uljanika za N1 objasnio je zašto se nisu odazvali pozivu štrajkaškog odbora i danas ostali na radnim mjestima.

“Isti je razlog kao i jučer. To je samo palijativna skrb, nismo tu zbog plaće već da se nastavi proizvodanja. Kako su sanirali druge velike firme, tako su trebali i Uljanik”, radnik koji sumnja da se Uljanik namjerno uništva.

N1

9:41 Danas bi u 11 sati trebao zasjedati Nadzorni odbor i raspravljati o novim članovima toga tijela koji će kasnije izabrati novu upravu Uljanika.

9:30 Slučaj Uljanik presudio je Amsterdamskoj koaliciji, objavili su iz stranke Pametno.

Više čitajte OVDJE.

9:26 Radnici Uljanika i danas su izašli su na ulice Pule. Taj potez ne podržavaju sindikati. Sindikalist Đino Šverko kazao je jutros da su radnici pozvani da ostanu na svojim radnim mjestima.

9:20 Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko potvrdio je da se još uvijek štrajka i da će on biti obustavljen kada sjednu plaće. “Sada su u tijeku radnje potpisivanja po bankama, dok plaće radnicima ne sjednu na račun, do tada smo u štrajku. Pozvali smo radnike da ostanu na svojim radnim mjestima, jer nemamo više što poručiti, sve što smo imali smo poručili”, kazao je Šverko.

“Mi smo postigli svoj cilj, plaće će biti”, dodao je Šverko. Upitan hoće li plaće sigurno biti isplaćene danas, odgovorio je potvrdno.

9:00 Radnici Brodogradilišta 3. maj u petak su blokirali izlaze iz brodogradilišta, kako se iz njega, tj. iz riječkog pogona Strojogradnje dizel, tvrke u sastavu Uljanik grupe, ne bi izvezla dizalica, doznaje se od predsjednika Štrajkaškog odbora Veljka Todorovića.

Više čitajte OVDJE.

Plenković obećao plaće za srpanj i kolovoz

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na situaciju u Uljaniku, kazavši da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz. 

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

“Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna”, zaključio je Plenković.

 Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je po izlasku iz zgrade Vlade novinarima kazao kako je uvjeren da će tijekom sutrašnjeg dana početi isplate plaće radnicima Uljanik Grupe.