Markić: Sastanak s Bandićem je trajao sedam i pol minuta

N1

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću danas je održano prvo ročište na Županijskom sudu na suđenju za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.

TIJEK DOGAĐAJA

14:00 Nakon završetka današnjeg ročišta tužitelj Sven Mišković je kazao da je suđenje počelo nakon nešto više od tri godine te da postupak ide svojim tijekom. Milan Bandić je nakon ročišta bez komentara prošao pored novinara te je samo ponovio riječi s današnjeg ulaska u sud “strpljen, spašen, strpljen, spašen”.

13:45 “Ne znam koliko je sve koštalo, sve račune smo dostavili Gradu Zagrebu”, kazala je u svom svjedočenju Željka Markić.

“Fakture su stizale do kraja godine, a Milan Bandić završio je u zatvoru i nismo imali s kime razgovarati. Sandra Švaljek rekla nam je da ne može pokriti te fakture”, kazala je Željka Markić, javlja iz sudnice reporterka N1 Katarina Brečić.

13:22 Željka Markić je na suđenju posvjedočila da je tražila sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, da im pomogne u provedbi referendumske inicijative Udruge U ime obitelji. Pomoć je tražila, kaže, od svih načelnika i gradonačelnika, javlja iz sudnice reporterka N1 Katarina Brečić.

Sastanak s Milanom Bandićem trajao je 7,5 minuta, svjedoči Željka Markić. “Iznijela sam mu što molimo gradonačelnike – štandove, letke, plakate. Gradonačelnik je rekao da je spreman dati sponzorstvo. Nismo razgovarali kako će grad podmiriti te troškove”, kazala je Markić u svjedočenju.

Ne sjećam se jesam li nakon sastanka razgovarala s Milanom Bandićem, kaže Željka Markić. Ne sjećam se jesam li ga zvala, dodaje Markić, javlja reporterka N1 Katarina Brečić iz sudnice.

Vezano uz izgled letaka, Markić kaže da je s Uredom gradonačelnika vodila raspravu o veličini grba. Na kraju je bio veći grb nego što je inicijativa U ime obitelji željela.

12:35 Završilo je preslušavanje audio snimaka i pregledavanje video snimke izjave Milana Bandića. Nakon toga Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina pročitala je dokumentaciju koju će predočiti obrana, a potom i odvjetnik Vinko Marinković, odvjetnik trećeokrivljene Zdenke Palac.

12:00 Na suđenju Milanu Bandiću još se uvijek preslušavaju razgovori Milana Bandića i Ivice Lovrića o Željki Markić. Bandićev rječnik krajnje je vulgaran.

N1 Hrvatska

11:00 Preslušavaju se razgovori Milana Bandića i Ivice Lovrića o Željki Markić.

10:30 Niz telefonskih poziva na suđenju za aferu Štandovi pokazuju da je Ivica Lovrić bio vrlo angažiran oko tiskanja letaka i plakata za Udrugu U ime obitelji. Pozivi pokazuju da se Željki Markić nije svidjelo što je Milan Bandić tražio veliki grb Grada Zagreba na plakatima. “Mi se ne stidimo što stojimo iza toga” rekao je Lovrić u telefonskom razgovoru, izvijestila je reporterka N1 Katarina Brečić iz sudnice.

9:45 Tužiteljstvo će kao dokaze, između ostalog, prikazati mailove Željke Markić iz U ime obitelji.

9:35 Nakon što su se optuženi očitovali o krivnji uslijedili su uvodni govori tužiteljstva i obrane, a nakon čitanja dokumentacije bi, u 13 sati, kao prva svjedokinja trebala biti ispitana čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić, javlja HINA

9:30  “U cijelosti poričem sve što mi se stavlja na teret”, kazao je Bandić. Krivnju su zanijekali i Lovrić i Palac.

9:00 Zagrebački gradonačelnik stigao je na ročište.

“Istina je spora, ali je dostižna. Strpljen, spašen”, odgovorio je Bandić na novinarsko pitanje kako će se izjasniti na ročištu. Dodao je da se uoči ročišta osjeća odlično.

Na pripremnom ročištu krajem kolovoza Bandić se, zajedno s dvoje svojih suoptuženika, obvezao doći na suđenje koje će početi čitanjem Uskokove optužnice, a potom i sudske dokumentacije.

U “aferi štandovi” Bandić je optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Optužnica protiv Bandića u “aferi štandovi” potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. 

No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.