Štromar: Neće više biti čekanja ispred katastarskih ureda

Vijesti 10. ruj 201812:55 > 12:58
Ilustracija

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u ponedjeljak je u Središnjem uredu Državne geodetske uprave pustio u rad sustav digitalnog geodetskog elaborata.

Štromar je istaknuo da će novi sustav značajno ubrzati izradu geodetskih elaborata i ubrzati rad katastarskih ureda prilikom potvrde izrađenih elaborata, te će značajno pojeftiniti cijeli sustav.

Naglasio je kako to za poduzetnike, investitore i građane znači da neće više biti čekanja ispred katastarskih ureda.

“Uspostavom tog sustava ovlaštene geodetske tvrtke više neće trebati odlaziti u katastarske urede, nego će iz svog ureda u potpuno digitalnom okruženju sve podatke moći preuzeti on-line u bilo koje vrijeme”, rekao je Štromar.

Ta će usluga olakšati rad ne samo struci, već i rasteretiti službenike u katastrima koji će se moći angažirati na ostalim poslovima, što će pridonijeti podizanju kvalitete katastarskih podataka. “Sustav će zbog toga posredno utjecati na interes vlasnika nekretnina i budućih investitora”, istaknuo je Štromar.

Poručio je kako se radi o projektu Vlade kojim se Hrvatsku usmjerava prema digitalnom društvu. “Dosad smo se više bavili ideologijama, a manje tehnologijama, sada se konačno možemo baviti i tehnologijama”, dodao je.

Vlada poduzima brojne aktivnosti koje će unaprijediti i povezati sustav zemljišnih knjiga i katastra. “Nastavljamo raditi u tom smjeru kako bismo građanima, poduzetnicima, investitorima i vlasnicima nekretnina omogućili bolje uvjete za rad i komunikaciju s javnim službama”, poručio je Štromar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.