Penava kod Božinovića kako bi riješili nesuglasice

Vijesti 11. ruj 201808:13 > 10:49
Davor Javorovic/PIXSELL (ilustracija)

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, danas se u Zagrebu sastaje s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Prvi je to službeni sastanak nakon Penavinog istupa prošlog tjedna, kada je prozvao vlastitu stranku i Vladu zbog neprocesuiranja ratnih zločina.

Penava je čak pozvao i na tihi prosvjed 13. listopada. O njegovim istupima razgovaralo se i na sinoćnjem sastanku užeg vodstva HDZ-a u Banskim dvorima, a sudionici sastanka tvrde da Penava neće snositi nikakve sankcije.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević ocijenio je nakon sinoćnjeg sastanka da Penavin istup nije objava rata Vladi i premijeru, jer za procesuiranje ratnih zločina nije odgovorna Vlada, već pravosuđe i Državno odvjetništvo. ‘Bio je to svakako neuobičajen pristup, ali kao što sam imao priliku vidjeti iz medija, gospodin Penava dolazi u Zagreb, bit će nekakav sastanak pa vjerujem da će nesuglasice biti riješene. O sankcijama za Penavu nema govora’, rekao je Kuščević.

„Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava“, poručio je Penava u subotu na konferenciji za novinare.

Podsjetio je na brojne lokacije na kojima su zločini počinjeni: Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. godine u Borovo naselje s osobama zatim nestalim u Dalju, pekaru na Drvenoj Pijaci te Velepromet kao mjesta „…gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodenim isječeni, silovani, premlaćivani, a tko je zlostavljanja preživio bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu“.

Za činjenicu da „27 godina nakon počinjenih najstrašnijih zločina nije učinjeno gotovo ništa”, Penava kaže da su krivi “najviše političari i ljudi koji su profesionalno plaćeni, kojima je provođenje zakona u opisu radnog mjesta“.

VEZANA VIJEST

Neke su vrijednosti iznad stranačke stege

“Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga je nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, Glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su to kadri učiniti“, poručio je Penava istaknuvši i činjenicu da smo ukoliko ,,živimo u demokratskom društvu krivi svi“.

“Demokracija zahtjeva da građani reagiraju kad god se sustav nađe u krizi“, istaknuo je vukovarski gradonačelnik, te ocijenio da su neke institucije u krizi od kada postoje, a od te činjenice svi okreću glavu.

“Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu. Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje“, emotivno je kazao Penava te zaključio da nema isprike za nečinjenje.