"Priča o novim strateškim partnerima za Uljanik je magla"

Vijesti 14. ruj 201809:21 > 09:24
N1

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da su pred Uljanikom tri moguća scenarija: insolvencijski postupak, plan restrukturiranja prihvatljiv Europskoj komisiji i Vladi te ulazak nekog drugoga strateškog partnera. Kako te izjave komentira Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije?

Kako komentirate jučerašnja obećanja premijera Plenkovića koji je bio u Uljaniku?

Tako da rješenje još uvijek nije na vidiku, u smislu da će doći brzo i da sljedeća plaća neće biti upitna.

Ako nema rješenja, onda je izgledan stečaj.

Stečaj nije rješenje. Dođe li do stečaja, nema više Uljanika, to znači likvidacija sa svim posljedicama koje dolaze. Jučer se potvrdilo da je problem velik i da svi akteri uključeni u priču smatraju da ga treba riješiti netko drugi. Treba sjesti u sobu, zaključat se i ne izlaziti dok ne izađe bijeli dim.

Kako to da cijelo vrijeme problem Uljanika nitko nije vidio i sad se pokušava naći rješenje kad je voda došla do grla?

Pet mjeseci se ništa nije radilo dok problem nije doveden u fazu da bude ozbiljan. Pitam se što se radilo pet mjeseci u Vladi, Upravi i kod strateškog partnera i u lokalnoj samoupravi.

Ne vjerujem da u Vladi nisu znali, svi su podaci bili dostupni, ako su bili sumnjivi trebalo ih je provjeriti. Ne vjerujem da Vlada nije znala što se događa u Uljaniku. Vlada je ta koja mora donijeti rješenje, ne kažem da ga mora osmisliti, ali treba stati iza njega.

Što je s izborom strateškog partnera, sve se više priča da se traži novi? Biste li vi bili zadovoljni Končarom?

Nama nije bitno tko će biti već da i dalje hoće razvijati brodogradnju, ali vrijeme je problem, njega njema. Vremena imamo sve manje. Mislim da je ta priča o novim strateškim pratnerima malo magla.

Restrukturiranje znači i otpuštanje dijela radnika.

Kakva god bila odluka Europske komisje, bit će smanjenja broja radnika i kapaciteta, to je bilo pravilo i kod restrukturiranja drugih brodogradilišta i tako će biti i u Uljaniku. Mi tražimo da ono što ostane bude brodgradnja.

Kad se očekuju prve informacije iz Europske komisije?

Jučer su nam rekli da bi prve primjedbe mogle doći za 10-ak dana, ali to ne može biti rok kad se treba početi raditi. Raditi se početi mora odmah. Vrijeme za bilo kakvo rješenje je za mjesec dana, a ako se do iduće plaće ne nađe optimalno rješenje, neće imati od čega biti isplaćena plaća i situacija će tada biti puno teža nego sada.

Plenković: Konačno rješenje zahtijeva suradnju

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Puli, podsjetimo, rekao da je politička volja Vlade da učini sve što je u njezinoj moći da pomogne brodogradilištu Uljanik, a da konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus.

“Politička volja ove Vlade je pripravnost da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo brodogradilištu, a konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenja za bolju budućnost kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. Mislim da je to jedini pristup koji nosi rješenje, jer je to ono na čemu moramo inzistirati”.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.