Mamić: Bit će zanimljivo vidjeti trguje li IDS ispod stola

Vijesti 19. ruj 201808:16 > 09:37
N1

Gošća Novog dana bila je komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić, a komentirala je aktualne teme uoči početka nove sjednice Sabora nakon ljetne stanke.

Počinje jesensko saborsko zasjedanje, je li pred nama posebno zanimljivo razdoblje, hoće li ovaj saziv zaista doći do kraja svojega mandata ili su mogući prijevremeni parlamentarni izbori?

Oni su uvijek mogući, no to ovisi o volji većine, ali mislim da do njih neće doći – oni nikome ne odgovaraju. Prema svim relevantnim istraživanjima javnog mnijenja do bitne razlike ne bi došlo, SDP bi dobio nešto manje zastupnika, HDZ bi ostao u okvirima 61 zastupnika, Živi zid je jedina stranka koja bi imala interesa forsirati ih jer im jedinima rejting bitno narastao. Koalicijski partneri u većini sigurno ne jer su njihove brojke zabrinjavajuće.

Je li fragmentacija – u Saboru trenutno ima 17 nezavisnih zastupnika, koji su ili izbačeni iz stranaka, ili su izašli – je li to smjer kojim ide hrvatska politika?

Izborni sustav u Hrvatskoj podržava velike stranke, neprijateljski je prema malima, o tome koliko su ovi nezavisni se može razgovarati, ali to je sve rezultat promjena nakon izbora. Novi bi parlament opet reflektirao na početku volju birača, a kasnije vidimo što se događa – imamo sada primjer zastupnika Ronka, koji je prešao u Klub Milana Bandića ili prvi put vidimo raspad stranke, mislim na HNS, na dvije stranke, pet je zastupnika iz opozicije prešlo u poziciju protivno izbornim rezultatima.

Otvara li to prostor za političku trgovinu?

Apsolutno. Još jedan je to indikator da bi trebalo razmisliti o promjeni izbornog sustava. Mi i dalje imamo duopol – dvije velike stranke HDZ i SDP, a novi izbori bi sve ove koji su nezavisni potjerali ili natjerali da uđu u neku vrstu koalicija. Vidjet ćemo što će biti na europskim izborima. Ti nezavisni zastupnici postaju nevidljivi – slučajevi Mrsića ili Sauche to pokazuju, Mrsić je vrlo malo prisutan u medijima nakon što više nije u SDP-u, o Sauci govorimo kad se događa nešto u njegovu procesu. Svaka nezavisna pozicija za trajanja parlamentarnog ciklusa još nešto znači jer mogu trgovati s vladajućom većinom, ali kada dođu izbori u prilično su nezavidnoj situaciji.

N1

Vidite li nešto zbog čega bi parlamentarna većina mogla doći u pitanje?

Ne, u ovom času, ne, premijer ima tanku, ali stabilnu većinu . I Ronko je prešao kod Bandića, to je još jedan glas na ovoj strani, vidjet ćemo što će biti oko Uljanika, kad dođe proračun, trguje li se tu ispod stola s IDS-om.

Je li inicijativa Darka Milinovića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave opasnost za HDZ, a imamo i situaciju u SDP-u?

Situacija u SDP-u je postala sapunica i time se pokazuje velika kriza vodstva i SDP-a, vidimo da je Davor Bernardić i dalje na čelu stranke usprkos tome što aktivno protiv njega radi čitava stranačka (naslijeđena) elita, a koliko je to dobro za stranku, to je druga tema. HDZ je poznat po tome da svoje ratove i prljavo rublje zadržavaju u kući – Milinović je bio presedan i time je izgubio županijsku organizaciju i mislim da je to početak njegova političkog kraja. Situacija oko Vukovara je delikatnija, to je područje posebnog pijeteta za sve građane RH i tu je uvijek lakše zapaliti vatru zbog svih problema s kojima se Vukovar nosi, a iza Penave su stali i branitelji i vidimo da je bitno nježnija reakcija vrha HDZ-a, oni razumiju da je tu riječ o dvije različite stvari, ali HDZ i dalje svoje probleme u tišini rješava.

Ima li netko iz HDZ-a – Tomislav Karamarko – ili netko drugi – Miro Kovač, Davor Ivan Stier … da može na čelo stranke, tko bi mogao stajati iza prosvjeda?

Iza svakog prosvjeda stoji netko, ne vjerujem u spontane prosvjede, barem ne u ovom prostoru, međutim, kad me pitate o Stieru i Kovaču, oni sigurno imaju svoju podršku unutar biračkog tijela i mogu postati ozbiljna konkurencija u slučaju unutarstranačkih izbora, ali što se tiče opće percepcije – oni su političari starog kova, bilo bi ih teško prepoznati kao izbor za HDZ. Karamarko sigurno ima utjecaja na različitim razinama, ali mislim da se HDZ ne bi vratio u tom smjeru, on je bio najmanje popularan predsjednik HDZ-a i to za stranku ne bi bilo dobro i ljudi u stranci to razumiju i ne žele ići u tom smjeru. On je bio relativni izborni pobjednik, a ostao je bez mjesta premijera tako da mu ni to ne daje velike šanse, teško bih njega vidjela na mjestu ponovnog HDZ-ova lidera.

Jesu li Živi zid i Most dostigli svoj vrhunac?

Pitanje je s kim se mogu složiti – Živi zid je protestna opcija i teško je reći što su njihove politike i pitanje je s kim se mogu uskladiti, Most se konsolidirao, izlaskom Vučetića imaju stabilan Klub i oni su trenutno najjača opozicijska stranka jer SDP u bavljenju samim sobom nije izašao s ijednom konkretnom inicijativom. Oni više neće biti iznenađenje na izborima, ne mogu dobiti glasove iznenađenja, moraju organizirati stranačku bazu. Kad se počnete ponašati kao stranka i kad vas tako percipiraju, postajete dio establišmenta. Najzanimljivije će biti hoće li netko uspjeti artikulriati ogroman broj nezadovoljnih.

Imaju li nove inicijative snage za ulazak u Sabor, Ujedinjena ljevica, Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Mislav Kolakušić … ?

Na žalost ili na sreću, ali ne – i krajnje lijevi i krajnje desni nikad nisu prelazili 10 posto, od Ujedinjene ljevice ne očekujem nikakav spektakularan rezultat, oni nisu prepoznati i teško će dobiti vidljivost. Pojedinci – Glavašević izvan SDP-a nema nikakvih šansi, morate imati organizaciju i ljude,a da biste to imali – trebate imati novca i vremena, morate imati neku svoju izbornu bazu kao ulaznu točku u kojoj će se okupiti volonteri i prije svega je lakše napraviti nišu za mali uspjeh na lokalnim izborima. Orešković je prepoznata zbog svojega rada, jedne vrsze nasilne smjene, zaradila je simpatije javnosti i da se radi o nekim izborima poput predsjedničkih mogla bi možda doći do određenog broja glasova, ali ona je rekla da to nju ne zanima i mislim da će joj biti jako teško. Ako joj se pridruži Kolakušić, kojeg javnost smatra vjerodostojnim imaju nešto veće šanse, ali ako ne krenu u osnivanje stranke nemaju ozbiljne izglede za uspjeh na parlamentarnim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.