Izlazi li Dragan Vasiljković uskoro na slobodu?

Vijesti 22. ruj 201818:09 > 18:13
Ivo Cagalj/PIXSELL

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, uskoro bi mogao izaći na slobodu jer mu zakon to omogućuje.

Oko dva tjedna Dragan Vasiljković proveo je u Centru za dijagostiku zagrebačkog zatvora iz kojeg je poslan u Lepoglavu na izvršenje kazne.

Međutim, vrijeme koje je proveo u australskom, ali i hrvatskom pritvoru uračunava se, pa je pokrenut proces puštanja na uvjetni otpust. “Obzirom da je 90 posto kazne već odslužio, to je moralo biti učinjeno i to je učinjeno i kroz 15-ak dana pretpostavljamo da će se znati ide li na slobodu”, kazao je Tomislav Filaković, odvjetnik Dragana Vasiljkovića.

VEZANE VIJESTI

Takvo puštanje nije zatražio sam Vasiljković već Centar za dijagnostiku zagrebačkog zatvora. I to po službenoj dužnosti jer po zakonu to moraju učiniti kada osuđenik odsluži tri četvrtine pravomoćne kazne. Pritom pišu i svoje mišljenje, a zadnju o svemu ima sud. Prema svemu sudeći, Županijski sud u Velikoj Gorici.

“To je na sudu da odluči, nije na meni da to komentiram, jer nas u tome nema”, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Pravosudna priča Kapetana Dragana traje od 2006. godine kada je prvi puta uhićen u Australiji. Većinu je vremena do izručenja Hrvatskoj 2015. godine proveo u australskom pritvoru, a nakon što je te godine prebačen u splitski zatvor i nakon suđenja, nepravomoćno je presuđen krivim za ratne zločine protiv hrvatskoih vojnika i civila.

Međutim, Vrhovni je sud lani tu kaznu smanjio na 13 i pol godina zatvora. Visina kazne nije zadovoljila žrtve. U udruzi logoraša kažu – znaju da je uvjetni otpust zakonit, no pitaju se – gdje je tu pravda za žrtve. Pozivaju ih da razmisle o slijedećim potezima.

Osvrt na slučaj kapetana Dragana bit će, kažu u udruzi splitskih logoraša, dio pisma kojeg zbog sporog ili neučinkovitog rješavanja ratnih zločina u Hrvatskoj planiraju poslati premijeru Plenkoviću. Zbog takvog stanja će, kažu, i oni na prosvjed u Vukovaru.

Više u prilogu Vanje Kranic

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.