'Otvaramo ispitni postupak o nestanku sirijske djevojčice'

Vijesti 23. ruj 201819:48 > 19:56
(ilustracija)

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kazala je da da će sutra otvoriti ispitni postupak o slučaju Sirijca koji tvrdi da ga je hrvatska policija nedaleko Plitvičkih jezera razdvojila od petogodišnje kćeri.

Na pitanje je li upoznata s tim slučajem, Vidović je kazala da je upoznata samo “s onime što su napisali mediji”. “Sutra ćemo otvoriti ispitni postupak, pitati MUP za više podataka, i nakon toga ćemo biti pametniji”, kazala je Vidović za RTL Danas.

Načelnik PU Karlovačke, Darko Bratić, rekao je kako “policija provjerava svaku prijavu takvog i sličnog karaktera”.

“Ono što otežava rad hrvatske policije je to što u pravilu te vrste prijava ne dolaze s područja gdje su u dosegu hrvatskih istražnih organa. Najčešće dolaze iz Bosne i Hercegovine i putem društvenih mreža. Mi pokušavamo provjeriti svaki taj navod. Međutim, dosadašnjim provjerama niti jedan od tih navoda nije potvrđen”, rekao je Bratić, pišu Vijesti.hr.

Povodom objave sirijskog migranta na društvenim mrežama da ga je hrvatska policija nedaleko Plitvičkih jezera razdvojila od petogodišnje kćeri N1 televizija ranije je poslala službeni upit Ministarstvu unutarnjih poslova.

“Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski su službenici pristupili provjeri iznijetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili kako su iznijete koordinate o mjestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”, odgovorili su za N1 iz PU ličko-senjske.

VEZANE VIJESTI

“Naime, navedene koordinate označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela. Nadalje, netočni su navodi o postupanju u navedenoj trgovini budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje trgovine. U navedenoj trgovini prema izjavama zaposlenika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznijetim objavama”, dodaju.

Naeli su kako je u tijeku i daljnja provjera drugih navoda. Iz policije su također rekli da nemaju službenu prijavu nestanka djeteta niti točne identifikacijske podatke, što u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje. “Međutim, svejedno smo internim obavijestima sustava MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku djeteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, proslijedili svim relevantnim ustrojstvenim jedinicama kako bi bili na oprezu”, dodaju.

Istaknuli su kako se “navedena osoba, otac, nije službeno obratio Hrvatskoj policiji, a o navedenom slučaju nije nas službeno izvijestila niti bosansko-hercegovačka policija”.

Sirijac je dao izjavu Novom listu u kojoj kaže kako je slučaj prijavljen policiji u Velikoj Kladuši. “Nitko mi ne želi pomoći. Hrvatska policija zna da sam izgubio dijete. Nekoliko puta sam krenuo u Hrvatsku da je tražim, ali nisam uspio”, rekao je.

Podsjetimo sirijski migrant je putem Twittera i drugih društvenih mreža poslao poziv da mu se pomogne pronaći petogodišnja kći Allsa.

U video navodi da je nedavno je sa skupinom migranata došao u Bosnu i Hercegovinu. Preko Bihaća je uspio ući u Hrvatsku i nakon dvodnevnog pješačenje došao do područja sela Smoljanac nedaleko Plitvičkih jezera.

“Nismo imali hrane i stao sam u lokalnoj trgovini da kupim neke namirnice. Tu me uhvatila hrvatska policija, strpala u auto i vratila natrag u Bosnu. Rekao sam im da mi je tu kćer, molio ih da nas ne razdvajaju. Nisu mi vjerovali”, ispričao je Sirijac u videu. Objavio je i tvit za koji kaže da je karta mjesta na kojem je djevojčica posljednji put viđena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.