Gabrić za N1: Čačić, Bandić i Kerum nemaju šanse

Vijesti 05. ožu 201509:48 > 09:50
N1

O budućem djelovanju i stvaranju trećeg puta koji najavljuje bivši predsjednik Josipović, ostavci Milana Bandića i mogućim izborima u Zagrebu, Tomislavu Karamarku i Zoranu Milanoviću u emisiji Novi dan razgovarali smo s dr. Nikicom Gabrićem.

“U tijeku je previše pretumbacija što nije dobro za Hrvatsku. Nitko neće uložiti u zemlju gdje nema političke stabilnosti. Znamo da postoje ideološke razlike, no ove pretumbacije su znak da SDP i HDZ nemaju druge sadržaje”, naglasio je Gabrić.

Osvrnuo se i na optužbe glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića koji tvrdio da je Ivo Josipović tražio od HDZ-a da mu pomogne srušiti Zorana Milanovića s vlasti.

“Prijatelj sam Milijana Brkića i Ive Josipovića i jedan sam od rijetkih koji komunicira s oba. Ustavno – pravni položaj predsjednika je takav da ta veza nije nikad funkcionirala. Ego Milanovića diktirao je taj odnos”, objasnio je Garbrić.

Komentirao je napise i da je idila koja ja vladala u SDP-u je srušena nakon izbora. “Predsjednik Josipović je to rekao jer je prvi put slobodan. Politika koji Milanović vodi nije dobra za stranku i samo stvara nove konflikte”, rekao istaknuo je Gabrić.

“Živi zid nema šanse, mali nemaju šanse”

Objasnio je i zašto Josipovića nije formalno podržao jer je smatrao da ne treba zagovarati koaliciju. “No ideja Josipovića da od male stranke napravi novi put je za medije i javnost, a to je gubitnički put”, rekao je Gabrić te je dodao kako stranke poput Živog zida nemaju puno šanse na političkoj sceni u Hrvatskoj.

“Nemaju šansu, političku stranu drže dva bloka. Jedinstveni su u mijenjanju političkog sustava. Nit je u interesu SDP-a, ni HDZ-a da se promijeni poltitički sustav. Kad počne kriza, idu se na drugu stranu. Mali nemaju šansu”, rekao je Gabrić te dodao kako se “politikom žele baviti građani koji su na rubu egzistencije, no da oni nemaju znanje. Što će napraviti Sinčić?”, rekao je Gabrić. Istaknuo je kako za politiku “nije dovoljno biti samo pošten, već i da treba biti kompetentan, emapatičan i odgovoran”.

“Bandić je dobar kao biskup, ali ne kao papa”

Gabrić se osvrnuo i na događaje u Gradu Zagrebu te mogućnost Bandićeve ostavke, kao i mogućnost prijevremenih izbora u Zagrebu. “Bandić ima neku karizmu kad je u pitanju gradonačelništvo, no kad je u pitanju viskoka politika, ljudi ga ne mogu prihvatiti. Bandić je dobar kao biskup, ali ne kao kardinal ili papa. Napravio je puno za Zagreb, no više ga vole na periferiji, nego u gradu”, kazao je Gabrić.

Za kraj je komentirao i (ne)mogućnost ostvaranja trećeg političkog puta kojeg bi okupili Čačić, Bandić, Kerum te Vrkić. “Ne vode se takvi razgovor i to nije moguće jer je puno taština, a pojedini političari bi htjeli da se stvore okolnosti da popusti taj bipolaritet hrvatske politike”, zaključio je Gabrić.