"Maloprije sam saznao da su Curić i Brkić kumovi"

Vijesti 26. ruj 201812:42 > 12:49
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić odgovarao je na pitanja novinara u Saboru nakon objave informacije da je u aferi SMS poruka, čiji je akter Franjo Varga, uhićen i vozač HDZ-ova Tomislava Tolušića, Blaž Curić, kao i informacije da je Curić kum zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića.

VEZANE VIJESTI

Oporba vam spočitava da je riječ o unutrastranačkom obračunu?

U zadnje vrijeme ne shvaćam ozbiljno oporbu pa to ne znači puno. Sve što se događa u ovom trenutku samo govori da su pravne institucije u RH apsolutno neovisne i da imaju otvorene ruke, rade u skladu sa zakonom i da nema nedodirljivih, kao i da sve što treba procesuirati treba učiniti neovisno o pravcu u kojem idu istrage i to je jedina istina.

Je li sada s obzirom na sve oko Milijana Brkića i tajming prosvjeda u Vukovaru upitan?

Mislim da se Brkić izjasnio o tome nekoliko puta na tijelima stranke i u javnosti, a i jutros je rekao da ga ne podržava. Hoće li ići, vidjet ćemo, osobno ne podržavam i neću ići. Njegov stav je kao i stav stranke – da razumijemo žrtvu Vukovara i razumijemo gradonačelnika Penavu, ali da taj prosvjed ne bi doprinio bržem rješavanju. Dapače, već sam rekao puno puta da može samo otežati rad pravosudnih institucija jer će nakon toga biti predbacivanja da je riječ o plodu političkog pritiska.

Jeste li vidjeli Vargu ikada u stranci?

Prvi sam put čuo za njega kad se otvorila ova afera, ne znam tko je, niti bih ga prepoznao, sad je u medijima to.

Postoji insinuacija da je on pri uhićenju tražio da se pozove Gordana Jandrokovića.

Razgovarao sam s njim i ni on nema pojma tko je ta osoba. Pitanje je kako je on njega spomenuo kad je davao svoju izjavu, nemamo dovoljno informacija. Jandroković nema nikakve veze s Vargom.

Jeste li znali da su kumovi on i Brkić?

Nisam znao, maloprije sam doznao da su njih dvojica kumovi. Čuo sam i jutros da je Brkić rekao da pustimo institucije da rade svoj posao i slažem se s time.

Neugodna je ovo situacija.

Mislm da će Curić objasniti sve u svojem iskazu, ali ponavljam – ja o tome svemu znam samo iz medija.

Spominju se Brkić, vozač Tolušićev, koji je Brkićev kum, spominje se Jandrokovića … neugodno je to sve.

Točno je da je vozač uhićen, da je kum Brkića, nema nikave veze s Jandrokovićem, a s obzirom na sve i da je situacija neugodna ja sam za to da pričekamo još informacija. Meni je sve to skupa zanimljivo i interesantno i želim da se to rasvijetli, to je u njihovu interesu, kao i interesu HDZ-a.

Razgovarali ste s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem?

Upravo sada sam razgovarao s Jandrokovićem i koliko ja ne poznajem Vargu, toliko ni on. Ovaj HDZ hoće, želi i radi sve da institucije budu neovisne i da rade sve ono što i jest njihova nadležnost, ništa drugo nije u interesu HDZ-a. Ti navodi da se ovdje radi o obračunu u stranci su pucanj u prazno, to s nama nema nikakve veze, želimo samo da se sve rasvjetli i utvrdi.

Kuščević je spominjao sankcije.

Ne znam na koga je mislio Kuščević, o tome ionako govori Statut stranke – ako se tko ogriješi, postoje sankcije. I da se ja nađem u nekoj situaciji u kojoj se ogriješim o njega, odnosilo bi se na mene, ali ponavljam – ne znam na što je on mislio.

Mislite li da bi Brkiću valjalo opet stati pred novinare nakon što se otkrilo da je vozač njegov kum?

To ćete njega trebati pitati, on u ovom trenutku predsjedava Saborom i ne vidim razloga zašto ne bi dao izjave i nema ni potrebe se ne očitovati o svim okolnostima koje se prepoznaju u medijskom prostoru. Ne vidim razlog zašto to ne bi učinio.

O uhićenju svojeg vozača očitovao se i sam ministar poljoprivrede te potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.