Plenković se u Ženevi kratko sastao s Pahorom

Vijesti 02. lis 201811:43 > 11:46
N1

U organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma u utorak se u Ženevi održava "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu" na kojem će se okupiti predsjednici država ili vlada te ministri iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske.

Premijer Plenković se u Ženevi, na margini skupa Svjetskog gospodarskog foruma o Zapadnom Balkanu, kratko bilateralno sastao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Pahor tom prilikom nije odgovorio na pitanje kad će doći u posjet Hrvatskoj.

“Kratko smo se sastali, format je bio takav da nije bilo puno vremena, dobro je da vodimo dijalog, pozicija Hrvatske je sasvim jasna, želimo riješiti pitanje granice na način koji će biti objema državama prihvatljiv. Slovenska pozicija nije ni iznenađenje ni nepoznata, ona je u kontinuitetu stava koji poznajemo”, rekao je Plenković o razgovoru s Pahorom.

Komentiravši skup o Zapadnom Balkanu, Plenković je rekao da se danas razgovaralo o tome kako nastaviti dijalog, kako da on bude dio redovitih aktivnosti gospodarskog foruma u Davosu.

“Hrvatska na ovaj proces gleda kao na dio cjelovitih priprema za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. Dužni smo organizirati sastanak na vrhu i napraviti dvadesetu godišnjicu zagrebačkog sastanka na vrhu”, rekao je Plenković.

 Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će skup u Ženevi o zapadnom Balkanu biti prigoda za razgovore o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se vode između Srbije i Kosova te za analizu stanja u BiH uoči općih izbora sljedeći vikend.

“Želimo na najvišoj razini raspravljati i o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se odvijaju između Srbije i Kosova, analizirati stanje u BiH uoči općih izbora ovoga vikedna. Dakle, puno je i političkih i sigurnsnih izazova i zato je dobro da smo stalno prisutni na ovakvom tipu foruma na najvišoj razini”, rekao je Plenković u ponedjeljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.