Uljanikovci idu za Zagreb: 'Vlada drži ključ u rukama'

Vijesti 03. lis 201806:53 > 06:57
N1

U 13 sati dogovoren je sastanak o Uljaniku s ministrom Darkom Horvatom u Zagrebu. Iz Stožera za obranu Uljanika na sastanak dolaze Samir Hadžić i Marko Alviž, a stižu i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Jadranskog sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske, javlja naš reporter Ranko Stojanac.

U utorak su, podsjetimo, u Uljaniku sindikati i predstavnici Stožera za obranu brodogradnje Uljanika razgovarali s potencijalnim strateškim partnerom Dankom Končarem. On im je, kažu, iz prve ruke htio objasniti što planira s Uljanikom ako ga bude dokapitalizirao i to je bio razlog njegova dolaska u brodogradilište. Nakon susreta Končar nije davao izjave, ali je zato više o tome što su govorili u upravi pulskog škvera iznio Samir Hadžić iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanika.

VEZANA VIJEST

‘Dosad smo samo čuli što će biti s brodogradilištem iz treće ruke. A takve prenesene informacije sklone su manipulacijama. Stoga smo tražili direktne odgovore od Končara koji nam ih je dao. Kazao je da želi zadržati brodogradnju i da bi se jedan dio financiranja brodogradnje izvukao iz područja koje se više ne bi koristilo. Rekao nam je da se možemo dogovoriti oko svega’, kazao je Hadžić koji je sa sindikatima protiv nekretninskog biznisa na području brodogradilišta koji se naziva Arsenal.

‘Nije nam točno rekao hoće li na tom prostoru biti nekretnine ili marina. Kazao je da to još ništa nije definirano do kraja. Nije diktirao što bi htio na tom području ili ne, kazao je Hadžić navodeći da je sastanak bio opušten te da Končar nije bio napet usprkos napetoj situaciji’, piše Jutarnji list.

Stožeraši idu po odgovore u Ministarstvo gospodarstva

A stožeraši i sindikalisti u srijedu odlaze u Zagreb na sastanak s predstavnicima Ministarstva gospodarstva. Hadžić kaže da oni jedini imaju sve odgovore.

‘Vlada drži ključ u rukama. U više je navrata puštala balone da je za Uljanik zainteresiran ovaj ili onaj. Želimo konkretno znati tko su ti ljudi, što nude i koliko brzo, ističe Hadžić koji se nada da će sutra dobiti neke odgovore na svoja pitanja koja ih muče i zbog čega su bili spremni ovaj tjedan čak i ići u prosvjed. Zasad su ga odgodili i nadaju se da će na sve što ih tišti naći odgovor danas u Zagrebu.

U 13 sati dogovoren je sastanak s ministrom Darkom Horvatom. Iz Stožera za obranu Uljanika na sastanak dolaze Samir Hadžić i Marko Alviž, a stižu i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Jadranskog sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske, javlja naš reporter Ranko Stojanac.

Inače, u utorak je račun Uljanika ponovno blokiran što je Uljanik objavio na Zagrebačkoj burzi. Pišu da su u tijeku pregovori s ovrhovoditeljima oko deblokiranja računa.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u utorak je, pak, bio u Rijeci, na sastanku u 3.maju.

Puna tri sata trajao je sastanak ministra s upravama »3. maja« i Uljanika, prevođenih Giannijem Rossandom te trećamajskim sindikatima, a prisutni su bili i župan Zlatko Komadina te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

“Plaće za radnike Uljanika od prvog mjeseca pa do danas osigurane su uz pomoć države. I radnicima Uljanika i 3. maja jasno sam rekao da ne postoji legalni modalitet kojim bi vlada dala novac. Dio sredstava za rujanske plaće postoji, postoji i model u kojem bi se u prvi mah isplatila neto plaća. Cjelovita isplata bila bi s odgodom”, kazao je Horvat.

“Dio novca ima Uljanik, dio je neaktiviran unutar Poštanske banke, vodimo korespodenciju s Istarskom i drugim bankama kako bi se namaknula potrebna sredstava za plaću za rujan. Tu dolazimo i do drugog problema, blokade računa Uljanika. Kako po sili zakona tvrtka ne bi otišla u stečaj, Uprava to mora spriječiti. Mora se deblokirati račun. Vlada i Ministarstvo gospodarstva tu nemaju udjela, to mora raditi Uprava”, nastavio je Horvat.

“Uljanik grupa ima 4400 radnika. Ključna je odluka Erste banke koja ima najviše zaposlenika iz Primorsko-goranske županije – da neće od radnika tražiti anuitete, ako plaća ne bude isplaćena. Radnici su nam na prvom mjestu, navozi na drugom”, naglasio je.

Ministar je izvijestio kako revidirani plan za restrukturiranje Uljanika predviđa povećani utjecaj strateškog partnera i manji utjecaj države. Pri tome, smatra – priča za Treći maj je komplicirana i tu treba najviše vremena za pronalazak rješenja.

“Za 3. maj postoji interes, razgovori, javljaju se potencijalni strateški partneri – najavljeni su razgovori i za idući tjedan. Vladi je prioritetno osigurati da se brodovi završe kroz određene modele. Razgovara se o njima s naručiteljima – niti jedan brod nije u potpunosti otkazan”, kazao je.

Najavio je kako će ministarstva gospodarstva i financija provjeriti plan RES, kako se njime ne bi narušilo tržišno natjecanje. “Očekujemo vrlo brzo nakon slanja reakciju EK, a znat ćemo i ranije s obzirom na svakodnevne telefonske kontakte Ministarstva”, rekao je Horvat,