Puljak nije uspjela: Ništa od zabrane molitve pred bolnicama

Vijesti 03. lis 201810:38 > 10:43
Ilustracija

Inicijativa predsjednice stranke Pametno Marijane Puljak o udaljavanju skupova '40 dana za život' minimalno 150 metara od bolnica i savjetovališta za pobačaj glatko je odbijena na splitskom Gradskom vijeću. Točnije, rasprava o tome nije ni uvrštena na dnevni red sjednice.

‘Zakonom o javnom okupljanju zabranjuju se prosvjedi u blizini bolnica kako se ne bi remetio mir i uznemiravali pacijenti, a mi predlažemo da se definira udaljenost od 150 metara’, kazala je Puljak.

Inicijativa ’40 dana za život’ prošlog tjedna započela je s molitvenim bdijenjima u 29 gradova, a u Splitu na dvije lokacije – ispred rodilišta i privatne poliklinike ‘CiTo’.

U stranci Pametno pozvali su se i na odluku gradske skupštine Frankfurta, koja je također odredila minimalnu udaljenost od 150 metara.

‘Čudi me prijedlog stranke koja nastoji uhvatiti političke poene, oni bi po kratkom postupku zabranili pravo na javno okupljanje svima koji se ne slažu s njihovim svjetonazorom. Njihov politički program su ograničavanja, zabrane i prisilne mjere, radi se o degutantnim i nerazumnim zahtjevima. Očito ljudska prava sežu do točke za koju Marijana Puljak i društvo smatraju da je odgovarajuća’, razljutio se predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Marijana Puljak dodatno je pokušala objasniti da svojim prijedlogom ne zabranjuje javno okupljanje, nego želi spriječiti ugrožavanje slobode drugih ljudi.

Prijedlog nije prošao: za uvrštavanje na dnevni red glasovalo je tek 11 od 29 prisutnih vijećnika, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.