Oporba pokreće postupak osnivanja povjerenstva o aferi SMS

Vijesti 03. lis 201811:47 > 12:50
N1

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao je da se oporba dogovorila oko pokretanja postupka za osnivanje povjerenstva o aferi SMS, dok HDZ-ov Branko Bačić tvrdi da se ono ne može osnovati jer traje sudski proces. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić Bačića je nazvao potrčkom premijera Andreja Plenkovića.

“Vidjet ćemo kako ćemo formulirati taj zahtjev zbog poruka koje su došle iz HDZ-a da je već pokrenuta istraga pa ćemo morati ići u širi obuhvat. Nije problem jednog čovjeka nego je problem institucija koje su pod utjecajem jednog čovjeka”, rekao je Grmoja i dodao da to nije ugodna situacija za HDZ i za građane. Grmoja je rekao kako će glavnu riječ u pokretanju inicijative imati SDP.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ranije je u Saboru je rekao kako se ne može osnovati saborsko povjerenstvo za aferu SMS jer je slučaj na sudu.

“Još nisam dobio niti je u Tajništvu Sabora zaprimljen prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva o aferi SMS. Zakon o istražnim povjerenstvima je jasan i on govori da kada se za određeni postupak otvori sudbeni postupak, prestaje s radom istražno povjerenstvo”, kazao je Bačić i dodao da je “afera SMS epilog dobila na Županijskom sudu u Osijeku”.

VEZANA VIJEST

“Time su nastupile okolnosti da se takvo Povjerenstvo ne može osnovati ili, ako je osnovano prestaje s radom. Osnivanje povjerenstva bilo bi u suprotnosti sa zakonom i mi ga ne možemo podržati”, rekao je Bačić, ali se ogradio činjenicom da još nije vidio nikakav prijedlog o osnivanju povjerenstva.

Podsjetimo, Predsjedništvo SDP-a jučer je odlučilo da će se predsjednik strankeDavor Bernardić danas sastati s čelnicima drugih oporbenih stranaka i pokušati dobiti potporu za osnivanje Povjerenstva o aferi SMS. Doznajemo kako je upravo u tijeku taj sastanak u Saboru.

Danas se načelno većina oporbenih klubova javno založila za osnivanje tog povjerenstva o aferi SMS, ali sudeći prema riječima Branka Bačića HDZ smatra kako ga nije moguće osnovati jer se sudski postupak vodi na sudu u Osijeku.

Vjerojatno da bi tome doskočila, oporba će tražiti osnivanje povjerenstva koje će se baviti svim zloupotrebama sustava. Na tom je tragu izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića.  

Sigurnosni sustav je probijen i ne može osigurati građanima zaštitu od kriminala i korupcije i glavno je pitanje ima li ova zemlja i narod snage da se obrane od korupcije i kriminala i stoga je naša odgovornost i oko se svi u opoziciji slažemo da je potrebno rasvijetliti istinu i ne gurati stvari po tepih, poručio jeBernardić.

Iskoristit ćemo sve naše poslovničke sposobnosti da bismo upozorili na ovu aferu i rasvijetlili do kraja sve i nije riječ o povjerenstvu samo za SMS, nego o zloupotrebi svih sustava, istaknuo je šef SDP-a nazvavši Branka Bačića potrčkom Andreja Plenkovića.

HDZ će ili podržati osnivanje povjerenstva i tako pokazati da im je stalo da se sve rasvijetili, HDZ ima izbor – ili će podržati, ili neće podržati, kazao je Bernardić i podsjetio da je HDZ-ov modus operandi, bez obzira je li riječ o SMS-u ili Borgu – način na koji HDZ funkcionira.

Plenković i Borg ili Brkić i SMS- sasvim je svejedno, kazao je predsjednik SDP-a te najavio da je stranački kolega na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić poslao upite te će idući tjedan biti dosta novih informacija.

Idući tjedan bit će usuglašen i tekst o samom Povjerenstvu te pušten u proceduru, najavio je Bernardić.

Ovo treba istjerati do kraja, drago mi je da su sve opozicijske stranke složne, Plenković je najodgovornija osoba u državi i najodgovorniji je i za ovu aferu, poručio je predsjedik HSS-a Krešo Beljak i zaključio da HDZ može promijeniti dlaku, ali ćud ne.

Ostojić je kazao da je za 12:30 sati za sutra četvrtak sazvao posebnu sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temu recentnih događaja vezanih za ugrožavanje javnosti putem SMS-ova i curenja informacija te svih mogućih zloupotreba položaja. Poziv je poslan sigurnosnom sustavu, policiji i DORH-u, kazao je.

S obzirom na to da je ministar unutarnjih poslova od 23. 12. 2011. do 22. 1. 2016., Ostojića je opet dočekalo pitanje o tome što je radio MUP vezano uz razdoblja o najnovijim saznanjima o Brkićevim aktivnostima, a on je poručio da se “ministar unutarnjih poslova ne bavi policijskim poslovima – pitajte njih”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.