Nobilo: Afera Borg nedovoljno istražena, imat ćemo Agrokor 2

Vijesti 17. lis 201808:11 > 10:05
N1

Gost Novog dana bio je odvjetnik Anto Nobilo.

Godinu dana je prošlo otkako je policija ušla u Kulmerove dvore, a Todorići i njihovi najbliži suradnici našli su se pod lupom istražitelj – gdje smo danas, što znamo?

Zna se puno toga, ali ne i najvažnije – financijska izvješća. Saslušani su svi svjedoci, ostala su još vjerojatno dva, njih se možda čuva zbog pritvora za Ivicu Todorića. Sada se radi vještačenje, radi ga revizijska kuća KPMG, njihov poljski dio to radi, to vještačenje je u prvom mahu određeno na tri mjeseca, ali mislim da će trebati više vremena pa će se probiti rok.

VEZANE VIJESTI

Koliko očekujete da će sve trajati?

Najdulje godinu i pol dana i vjerojatno će u tom periodu biti okončana odluka ako bude za koga i što će se dizati optužnicu.

Odvjetnik ste Piruške Canjuge, što se njoj stavlja na teret?

Njoj se stavlja na teret kao i ostalima da su bili svjesni da su lažirana financijska izvješća i da su ih predlagali Nadzornom odboru, koji ih je usvajao i na temelju njih je Ivica Todorić dobivao protupravnu imovinsku korist plus još neka manja kaznena djela. Ova istraga je potvrdila – mi smo zadovoljni istragom i mislimo da je dobro provedena, naime, prvi je put DORH dozvolio obrani da sudjeluje i to je jako jako važno jer odmah možete raščistiti sve dileme – ono što smo htjeli dokazati i dokazali smo, gledam s optimizmom na istragu, u svakom slučaju sve što smo kao obrana preliminarno postavili u obrani, istraga je pokazala. No, da ne ulazim u detalje i ne utječem na istražne organe.

Koliko je puta Piruška Canjuga ispitivana?

Jednom kad je privedena, dala je svoju okvirnu obranu i to je bilo dovoljno.

Koji su to svjedoci koji nisu ispitani?

Nisam zapamtio, mislim da je riječ o stranim svjedocima, ne znam točne podatke, ali miriše mi na to da je DORH morao ostaviti neke svjedoke za mjeru pritvora ako Ivica Todorić bude izručen. Svima je bio predložen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, a on nije bio u bijegu, prijavio se i u Velikoj Britaniji koristi svoja zakonska prava koja mu pripadaju da bi poboljšao svoju procesnu poziciju.

Je li kome predloženo da budu svjedoci pokajnici?

Takve podatke nemam, ako je i bilo, to se čuva kao zmija noge. Ako i jest, očigledno nitko nije prihvatio.

Koliko bi dugo postupak mogao trajati – pričali ste o do 10 godina?

U prvom momentu sam se bazirao na onome što je bila najava od DORH-a i uspoređujući s jedinim predmetom s kojim se moglo – Spice. Ovo je objektivno manje od toga, naravno da će suđenje biti veliko, ali godinu i pol je primjereno da se završi istraga, a sve zavisi kako će ići procesno situacija – koliko će biti optuženika, hoće li biti svih 15 osumnjičenika ili ne, uglavnom daleko manje od onoga što sam mislio u početku.

Imaju li temelja tvrdnje Ivice Todorića o političkom progonu?

Teško je to komentirati jer nismo u Londonu, niti je korektno da kolegama ulazim u sektor, ali on ima kvalitetan odvjetnički tim i sumnjam da bi išli s tom tezom da ju ne mogu potkrijepiti, a hoće li to biti dovoljno – odlučit će londonski sud.

Hoće li se uzimati u obzir i činjenice oko afere Hotmail u postupku?

Odvjetnici obitelji Todorić će to zasigurno nastojati iskoristiti i to bi moglo iskomplicirati cijelu situaciju na neki način jer će argumentirati da je Agrokor otet uz pomoć politike. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Ono što znam je da je afera Borg i sve što se dešavalo oko nje nedovoljno istraženo, ugašeno je naglo zbog političke potrebe. Agrokor 2 ja to zovem, neka buduća vlada i DORH će to možda izvući, a to bi moglo biti u finalu suđenja za Agrokor pa će to biti atraktivno. U tom slučaju to znači da nije riječ o pravnoj državi, već politička konstelacija itekako utječe na odluke koga će se procesuirati, a koga zaštititi.

Kad počne, koliko bi moglo trajati?

Ovisi tko bi mogao biti optužen, što ih više ima, komplicira se.

Vlada je bila odobrila dodatnih pet milijuna dodatnih za istragu – što je to donijelo?

To je za plaćanje vještaka, morate imati ozbiljna sredstva i mislim da su ona prije svega za vještake i to u inozemstvu jer istraga koja je dosad trajala, to su resursi uobičajeni DORH-a.

Je li dobro da vještače stranci?

Može biti da je dobro jer su neutralni, a može biti loše jer nisu upoznati s našim računovodstvenim standardima, koji bi u osnovi trebali bit međunarodni, ali možda postoje specifičnosti uobičajene u RH. Mogu se nadati da će ući duboko u problematiku. Mi smo svi ovdje kontaminirani nekim svojim stavovima oko Agrokora, a Poljaci o tome vjerojatno ne znaju ništa. Imaju brojke i slova i neka vještače.

Jesu li Todorići i Agrokor bili zaštićeni od politike?

Nisam ja taj koji mogu prosuditi – on mi nije bio u fokusu, a Agrokor – oni koji su ga vodili do maloprije – Dalić i grupa Borg – apsolutno su bili zaštićeni od politike. Istraga je bila toliko brzinska i neću prejudicirati jesu li krivi ili ne, ali nije bila detaljna i očigledno je trebala poslužiti da učvrsti poziciju Agrokora da se tranziciju provede što bezbolnije i zato sam i rekao da ćemo o Agrokoru 2 još razgovarati, samo pričekajte neku drugu Vladu i tužioca.

Je li moguće da spis nestane?

Teoretski može i poznato je da jest, ali to u pravilu nisu tako značajni spisi. Kad ih ima toliko, može nestati, a zato i postoji zakonom regulirana procedura rekonstrukcije. No teško je vjerovati da je samo nestao, treba od onih koji su bili umiješani u taj postupak tražiti kopije – kopirati sudski i policijski spis i to je rekonstrukcija.

Zašto su onda uzimane izjave ljudi u DORH-u?

To mi je teško reći – odnosno je li to da se utvrdi je li došlo do administrativne greške ili je spis uništen što bi značilo da je riječ o kaznenom djelu.

Saslušan je Brkić i još neki ljudi?

Oni su u to doba imali neke funkcije i to je normalno. Rekonstrukcija spisa i služi da se vidi što je spis imao izvorno u sebi – je li slučajno zametnut ili je uništen zlouporabom.

Ali čuli smo što je govorila policija?

Nema tu nevinih – ako se utrvdi da je zamjenik probijao mjere, suspendira ga se, vraća pištolj i značku i udalji ga se iz službe, podnosi kaznenu prijavu. Policija to nije napravila. Oni izvještavaju kao da nisu utvrdili kazneno djelo. Što radi DORH – radi istražne radnje fingiraju da ne znaju o kome je riječ da bi dobili iskaze građana, a naravno da ga ovi nisu cinkali kad vide da je na funkciji – pa nećete se s rogatim bosti. U tom lancu nema nevinih jer je politika stala iza Brkića iz tog doba i uvijek lagano osluškuju vibracije politike.

Čine li to i danas – toliko dugo to traje?

Danas imamo drugu situaciju, čini mi se da bi Vladi sada odgovaralo da rezultati budu pozitivni, ali mi ne znamo ima li činjenično dokaza ili ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.