Sud u Londonu odlučio: Todorić će biti izručen Hrvatskoj!

Vijesti 25. lis 201807:08 > 16:40
AFP

Danas je na Visokom sudu u Londonu održano ročište na kojem je odlučeno da će osnivač Agrokora, Ivica Todorić, biti izručen Hrvatskoj.

Sudac koji je odlučio o izručenju Todorića Hrvatskoj je Duncan Ouseley, a sudnica je bila popunjena do posljednjeg mjesta, javio je naš reporter Domagoj Novokmet.

TIJEK DOGAĐAJA

17:25Osnivač Agrokora Ivica Todorić, koji će uskoro biti izručen Hrvatskoj, dao je u četvrtak, odmah nakon odluke o izručenju, izjavu novinarima, a ubrzo je poslao i pisano priopćenje u kojem najavljuje da će se nastaviti boriti protiv korupcije.

Više čitajte OVDJE.

16:37 Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za N1 je komentirao odluku o izručenju Ivice Todorića.

“Već je neko vrijeme bilo izvjesno da stvari idu u tom smjeru. Vrlo su rijetke iznimke da država ne udovolji Europskom uhidbenom nalogu. Mislim da je gospodin Todorić u Britaniji i u Hrvatskoj angažirao A-ligu odvjetnika. Osobno mislim da se teško moglo napraviti više od ovog što se napravilo”, rekao je Pavasović Visković.

16:25Premijer Andrej Plenković nije želio komentirati odluku suda u Londonu“Ne komentiram to već nekoliko mjeseci pa neću ni danas”

16:05 Odluku o suca Ouseleyja da njezin klijent bude izručen Hrvatskoj, komentirala je i Todorićeva britanska odvjetnica, Cherie Blair. “Europski uhidbeni nalog je dizajniran kako bi osigurao da britanski sudovi poštuju odluke hrvatskih pravosudnih organa. Slučaj se vraća u Hrvatsku”, rekla je Blair.

16:04Ivica Todorić ispred zgrade suda u Londonu komentirao je odluku o izručenju. Rekao je, između ostaloga, da je spreman i za Remetinec.

Više pročitajte OVDJE.

15:47 Sudac je odlučio da će Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj! Sudac je zaključio da nema materijala prema kojima bi mogao odobriti postupak žalbe.

15:44 Nisam sretan što je sutkinja miješala pojmove namjera i odluka vezano za optužnicu, iako je jasno da je mislila na odluku, rekao je sudac.

15:38 Nije mi neprihvatljiva argumentacija sutkinje Arbuthnot, rekao je sudac Ouseley.

15:27 Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga, rekao je sudac, koji citira posljednje podneske iz Hrvatske, u kojoj se kaže da će podići optužnicu.

15:23 Raspravlja se o tome može li tužiteljstvo tvrditi da će optužnica biti potvrđena.

15:20 Prvi argument tužiteljstva ne prihvaćam, rekao je sudac.

15:14 Na prvostupanjskom ročištu propitivala se opravdanost naloga, sada propitujemo samo članak 12a. Sutkinja Arbuthnot se više puta osvrtala na pitanje hoće li i kad biti samo suđenje, jer to jest važno za uhidbeni nalog, rekao je, između ostaloga, sudac Ouseley.

15:09 U sudnicu je stigao i sudac Ouseley, koji je objasnio okolnosti i optužbe. “Dostavljene su nam neuobičajeno detaljne optužbe, rekao je.

15:02 Publika se vratila u sudnicu. Stigao je i Ivica Todorić.

14:05 Ročište je prekinuto, sudac je napustio dvoranu, odluku će donijeti za sat vremena, javlja Novokmet.

14:03 Tužitelj može misliti što god hoće, kaže Hines i citira Jadranku Sloković da je u ovom slučaju prvi put čula da tužitelj unaprijed najavljuje sudski proces protiv 15 ljudi, javlja naš reporter Domagoj Novokmet.

13:44 Današnja rasprava za sada se u potpunosti svodi na analizu je li europski uhidbeni nalog izdan prerano, javlja naš reporter Domagoj Novokmet.

13:37 Velik istražni posao obavljen je prije izdavanja uhidbenog naloga, tvrdi tužitelj.

13:32 Predstavnik tužiteljstva inzistira na “sadržaju umjesto forme” dokumenata, a sadržaj pokazuje da će optužnica biti podignuta, javlja naš reporter, Domagoj Novokmet.

13:20 Predstavnik tužiteljstva tvrdi da status istrage ili optužnice ne može propitivati tako doslovno upravo jer se pravni sustavi u Europskoj uniji previše razlikuju. Citira sutkinju Arbuthnot koja je u prvostupanjskoj presudi rekla da ju Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković nije uvjerila da suđenja možda neće biti.

13:15 Sudac pita predstavnika tužiteljstva da pojasni dvojbe koje je izražavala i sutkinja Arbuthnot. Predstavnik tužiteljstva dokazuje da su dvojbe isključene.

13:11 Hines izbjegava direktno prozvati sutkinju Arbuthnot koja je donijela prvostupanjsku odluku, sugerira da se rukovodila raspoloživim informacijama.

13:06 Sudac je odgovorio Todorićevu odvjetniku. Relativno kasno ste izvukli ovaj argument o kompetentnosti tužitelja da odredi hoće li biti suđenja, kaže sudac. Priznajem, odgovara Hines, ali inzistiram.

12:58 Kada bi istraga bila dovoljan razlog za izručenje, pola članka 12 u Europskom uhidbenom nalogu ne bi bilo potrebno, kaže Hines i nudi novi primjer jedne odluke o izručenju u Njemačku.

12:45 Sutkinja Emma Arbuthnot nije precizno utvrdila razliku između odluke ili namjere da se podigne optužnica, rekao je Hines, a sudac mu djelomično daje za pravo.

12:41 Ovo je prvi zahtjev iz Hrvatske uopće, nemamo dovoljno saznanja o njihovim procedurama, upozorava Hines na sudu.

12:36 Hines iz godinu dana starog hrvatskog uhidbenog naloga čita rečenicu koju tumači kao jasnu namjeru podizanja optužnice, koje, međutim, još nema.

12:33 Hines kaže da je povjerenje temelj Europskog uhidbenog naloga, a da istražitelji u Hrvatskoj nisu čekali kraj istrage i odluku o definitivnom podizanju optužnice prije zahtjeva za izručenjem.

12:24 Kronološki je nevjerojatno da su na početku istrage odlučili da će suđenja biti, a izdali su nalog za uhićenje nekoliko dana nakon otvaranja istrage, inzistira Todorićev odvjetnik.

12:22 Hines citira pravila Europskog uhidbenog naloga nastojeći uvjeriti suca da ga treba odobriti tek kad suđenje bude potvrđeno, a sudac se ne slaže s tako doslovnim tumačenjem

12:18 Sudac Ouseley za sada uglavnom odbacuje dosadašnje argumente obrane.

12:16 Više od 50 stranica novih dokaza nakon izdavanja naloga dokaz su da državno odvjetništvo i dalje istražuje i ne može tvrditi da će suđenja biti, rekao je na sudu Todorićev odvjetnik Hines

12:06 Hines pokušava nabrajati elemente optužbe oslonjene na računovodstvene standarde, a sudac odgovara – ovo je jasna optužnica za prijevaru!

12:00 Ovo je slučaj prijevare, ne krive uporabe računovodstvenih standarda, odgovario je sudac Ouseley.

11:58 Todorić je od početka spreman svjedočiti u ovoj fazi videolinkom, nije obavljeno financijsko vještačenje.., nabraja Todorićev odvjetnik Hines.

#related-news_0

11:56 Todorić bi bio već 6 mjeseci u pritvoru da je ostao u Hrvatskoj, a još uvijek se ne zna hoće li biti podignuta optužnica, kaže Hines, koji tvrdi da europski uhidbeni nalog ne bi trebao biti prihvaćen.

11:45 Todorićev odvjetnik Hines tvrdi da u posljednjih 6 mjeseci hrvatska istraga nije napredovala i da se ne zna hoće li biti suđenja. Predstavnik britanskog tužiteljstva tvrdi da je to stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti.

11:38 Hines predstavlja dodatni registrator dokumenata koje podnose sudu, dovodi u pitanje hrvatski uhidbeni nalog, naglašava da je izdan tijekom istrage, prije optužnice.

11:35 Ušao sudac Duncan Ouseley, ročište je počelo.

11:23Ivica Todorić ušao je u sudnicu na sporedni ulaz, javlja naš reporter Domagoj Novokmet. Stigao je u pratnji supruge, prevoditeljice i odvjetnice Cherie Blair. Zastupat će ga James Hines.

#related-news_0

 11:18Ivica Todorić, uoči odluke londonskog suda o izručenju, dao je intervju za novi broj beogradskog Nedeljnika, u kojemu je, između ostaloga, rekao da dosad nije tužio državu.

Više pročitajte OVDJE.

10:44 U slučaju da donese odluku o izručenju, odluku o tome hoće li Todorić čekati izručenje u pritvoru ili na slobodi, donijet će sam sudac. Suci, osim toga, honoriraju i redovito pojavljivanje na ročištu ljudi čija nazočnost nije obvezna, javio je naš reporter Domagoj Novokmet.

N1

10:20 Gotovo u isto vrijeme, dok će sud u Londonu odlučivati o izručenju Todorića Hrvatskoj, u Kulmerovim dvorima, gdje je Todorić nekad živio, redatelj Vinko Brešan predstavit će svoju novu komediju.

Više pročitajte OVDJE.

9:40 Bivša ministrica pravosuđa, Vesna Škare Ožbolt, gostovala je u Novom danu i komentirala današnje ročište. “Odluka o izručenju bila bi potvrda da je DORH u pravu i da je Lex Agrokor ispravan. Kad se vidi argumentacija obrane, to je napadanje na postupak donošenja Lex Agrokora. Sve bi to dalo veliki zamašnjak postupcima u Hrvatskoj i ispravnosti svih odluka koje su donesene u cijelom procesu i svega onoga što se događalo u Agrokoru”, rekla je Škare Ožbolt.

Više pročitajte OVDJE.

8:35 Ugledni Financial Times objavio je tekst o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj u kojemu se poziva i na informacije koje je objavila N1 televizija.

Više čitajte OVDJE.

8:00 Sudac Duncan Ouseley do sada je sudio u korist Ubera, podržao je neograničeno pritvaranje osumnjičenih za islamistički terorizam i – ukinuo pritvor Julianu Assangeu i dozvolio mu da se brani sa slobode.

Donošenje odluke pratite UŽIVO na N1 televiziji i na našem portalu.

N1

Todorić se, podsjetimo, na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. »Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji«, rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudi 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.
Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery, koja zastupa DORH.

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja, prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

N1

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.
»Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom«, stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.