Grmoja: Od danas RH nema povjerenika za informiranje

Vijesti 31. lis 201810:47 > 10:48
N1

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista i član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije i Nedjeljko Marković, vanjski član istog odbora, upozorili su da je s jučerašnjim danom istekao petogodišnji mandat doc. dr. sc. Anamarije Musa, prve hrvatske Povjerenice za informiranje, a započeti izbor novog povjerenika nije dovršen.

„Od danas Republika Hrvatska nema Povjerenika za informiranje koji štiti ustavna prava građana. Doc. dr. sc. Anamarija Musa je iznimno kvalitetno radila svoj posao zbog čega je dolazila u sukob sa svima koji su tijekom njezinog mandata ograničavali pravo na pristup informacijama. Možda je to razlog zašto vladajući uslijed svih ovih događanja s Agrokorom odugovlače s izborom novog povjerenika.“ – izjavio je Nikola Grmoja.

Na Javni poziv Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav za dostavu kandidatura za izbor povjerenika za informiranje od 13. lipnja 2018. pristiglo je pet prijava, a u međuvremenu su dvije kandidature povučene. Povjerenika bira Hrvatski sabor na pet godina uz mogućnost ponovnog izbora. Uz prethodno pribavljeno mišljenje saborskog Odbora za informiranje, Odbor za Ustav i Poslovnik, na temelju prijava pristiglih na javni poziv, utvrđuje prijedlog najmanje dvaju kandidata za povjerenika te ga upućuje Saboru.

„Na prethodni Javni poziv javio se samo jedan kandidat, a već tada je docentica Musa odlučila da se neće kandidirati za još jedan mandat. Sada su ispunjeni uvjeti za izbor novog povjerenika jer se javio dovoljan broj kandidata i ne vidim ni jedan razlog zašto smo od danas bez Povjerenika za informiranje. Vladajući svojim neodgovornim ponašanjem od Hrvatske rade državu koja ni u teoriji ne štiti ustavna i zakonska prava građana pa zašto se onda čudimo kad se građani žale da su im u konkretnim slučajevima narušena prava.“ – istaknuo je Nikola Grmoja.

Povjerenik za informiranje, koji je u svom radu samostalan i neovisan, štiti, prati i promiče Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na pristup informacijama te ponovnu uporabu informacija. Osnovni zadaci Povjerenika za informiranje odnose se na provedbu drugostupanjskog postupka u predmetima prava na pristup informacijama i ponovne uporabe informacija, inspekcijski nadzor, nadzor nad provedbom zakona, uspostavljanje međunarodne suradnje i suradnje s tijelima Europske unije te domaće stručne suradnje i suradnje s tijelima javne vlasti, informiranje javnosti i promicanje prava na pristup informacijama te predlaganje mjera i programa za usavršavanje u području prava na pristup informacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.