"Bilo bi dobro da imamo i politički epilog priče o Agrokoru"

Vijesti 08. stu 201810:17 > 10:29
N1

Europarlamentarac Tonino Picula komentirao je u N1 studiju uživo povratak Ivice Todorića u Hrvatsku.

Kako gledate na povratak Ivice Todorića u Hrvatsku? 

VEZANA VIJEST

Bio je očekivan. Ono što sve zanima je nastavak sudskog postupka i odgovor na pitanje kako je došlo do Agrokora i problema koji su detektirani prošle godine i izazvali političke, gospodarske i socijalne posljedice. Todorić nije jedini koji je uključen u sudski postupak, tu je više od 10 njegovih suradnika. Treba doznati kako je cijela priča oko Lex Agrokora tekla. Ne možemo odvojiti te dvije stvari. Čini mi se da ovo što sad znamo se da sažeti u rečenicu: Agrokor je spašen, a ortački kapitalizam je itekako preživio. Agokor je posljedica dugo toleriranog ortačkog kapitalizma. Novi ortaci su smijenili stare ortake.

Vlada kaže da je priča s Lex Agrokorom završena, a Martina Dalić kaže da je završena i priča oko ortakluka.

To naravno ne stoji. Na temelju dokumentacije jasno je da se priča o Agrokoru ne može zatvoriti i da će imati političko trajanje u javnom prostoru… Bilo bi dobro da osim pravosudnog imamo i politički epilog cijele priče.

Oporba priziva nove izbore. Mislite li da će doći do toga? 

#related-news_0

Prisjećam se analize da je Plenković imao nestabilniju Vladu kad je bio u koaliciji s Mostom i 90 zastupnika nego sada kad ovisi o tankoj većini. Dogodio se rasap niza stranaka i nikad kao dosad politički predstavnici nisu mijenjali stranke i to je ojačalo poziciju vladajućih. Ne vjerujem da ćemo izaći na paralamentrane izbore prije eurospkih.

Možete li već sada reći da ćete biti kandidat SDP-a?

To treba prepustiti organima stranke, ja sam već istaknuo svoje zanimanje. Ostaje da se vidi, ima još dosta vremena do objave lista. Nadan se da će moja stranka te izbore dočekati u boljem političkom stanju nego što je sad.

Biljana Borazn i vi ste sigurni, koliko se dalo shvatiti Davora Bernardića?

Radilo se o stranačkoj proceduri. On se obratio županijskim organizacijama koje su se izjassnile oko potencijalnih kandidata i ta procedura je izlučila imena među kojima smo Borzan i ja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.