Da se vjeronauk odvija na pravi način, ne bi bilo predrasuda

Vijesti 11. stu 201820:52 > 20:56
Matija Habljak/PIXSELL

Dubrovački biskup Mate Uzinić za RTL je progovorio o crkvi, migrantima i ostalim aktualnim temama u Hrvatskoj.

Svjedoci smo svakodnevnom bombardiranju lažnim vijestima o migranata, Hrvati su zato počeli podlijegati histeriji pa često vide migrante tamo gdje ih nema. Koliko je po vama tom štetno i zašto i opće po vašem mišljenju kako se treba postavljati po pitanju migranata?

“Prije svega svaka lažna vijest, pa tako i ta nije dobra i svaka lažna vijest izaziva reakcije koje su destruktivne, zato se trebamo čuvati lažnih vijesti. Što se tiče migranata problem je što su ilegalni, mislim da se svatko pa tako i migranti, bez obzira što razumijem njihovo nastojanje za boljim životom trebaju prilagoditi pravilima, no to kad smo mi kršćani u pitanju, od nas kršćana također zahtijeva da se prema svakome, bez obzira na njegovu situaciju, bez obzira na to što čini, pa ako i krivo, ponašamo na kršćanski način. Ne možemo i ne smijemo ugroziti nekoga u njegovom ljudskom dostojanstvu, a reakcije koje se pojavljuju na različite lažne vijesti idu upravo u tom smjeru”, rekao je Uzinić u razgovoru za RTL.

Poznati ste po vašim propovijedima, koje često prenosite na Facebook-u, u njima ste otvoreniji od svih ostalih vaših kolega, prozivate za licemjerje u Crkvi, govorite otvoreno o pedofiliji, o klerikalizmu. Je li se Crkva u Hrvata dovoljno suočava s problemom pedofilije, koliko je opće Crkva otvorena prema građanima?

PROČITAJTE JOŠ

“Ono što mogu reći jest da smo u hrvatskoj biskupskoj konferenciji napravili smjernice za postupanje, tako da znamo da znamo kako se suočiti s tim problemom, u traženju smo jednog savjetodavnog tijela koje bi nam u tom slučaju moglo pružiti potrebnu pomoć. Bili su neki slučajevi koliko su dobro riješeni ili nisu ne znam, mislim da ponekad možda trebamo znati bolje komunicirati s javnošću i davati odgovore na neka pitanja koja se u javnosti pojavljuju, jer kad ne dajemo odgovor onda pomažemo raznim poluinformacijama da se šire, kad se otvorimo i dademo prave odgovore onda sprječavamo širenje dezinformacija.”

Četiri vatikanska sporazuma potpisana su krajem 90-tih, država za crkvu izdvaja godišnje više od milijardu kuna. Je li vrijeme za reviziju tih ugovora i treba li crkva plaćati državi porez?

“Prije svega ja bih rekao da se sav taj novac kojeg ste spomenuli ne daje crkvi zbog ugovora sa koji postoji između svete stolice i RH nego je velik dio tog novca koji se crkvi daje zbog kulturne baštine koju crkva ima i koju je potrebno održavati, a koja nije samo baština katoličke crkve u Hrvatskoj nego i baština hrvatskog naroda , normalno je onda da se država preko pomoći koju daje crkvi brine i za tu baštinu, naravno da tu ulaze i vjeroučitelji i vjeronauk u školi i da tu ulazi također onaj novac koji dobivamo na temelju ugovora. Je li vrijeme sazrelo da se promijene ugovori, ako je situacija koja je bila u trenutku potpisivanja tih ugovora i današnja situacija potpuno drukčija, ja osobno mislim da nije , onda bi trebalo revidirati ugovore . U svakom slučaju to bi trebala jedna od strana koje su potpisale ugovor započeti, da li je to sveta stolica sa svoje strane pa da pokrene reviziju ugovora, da li je to RH, i jedni i drugi imaju na to pravo, postoji procedura kako bi se ti ugovori mogli revidirat, promijenit, ukinut, sve je moguće. Ono što međutim nije dobro što se ta pitanja iz godine u godinu koriste za međusobna politička prepucavanja pojedinih stranaka i za , oni bar to tako misle dobivanja određenih političkih poena.”

Porez, treba li Crkva plaćati porez?

Pa mislim da Crkva u onom što se tiče njezinog poslanja kao što je navještanje evanđelja, slavljenje sakramenata, upravljanje crkvom i crkvenim dobrima za svrhu svojstvenu crkvi ne bi trebala plaćat porez, jer tu se ni ne radi o velikim sredstvima i pitanje je bi li tada crkva mogla slobodno vršiti svoje poslanje, no kad se radi o onom poslovnom angažmanu, ulaženje u nekakve poslovne projekte kojim smo konkurencija drugima u ovom društvu, poput hotela, iznajmljivanja određenih prostora, bavljenja trgovačkom i nekom drugom djelatnošću mislim da ti moramo biti jednaki svima drugima i plaćati porez kao i svi drugi.

Vjeronauk u crkvi ili školi i zašto?

Ja mislim da to nije pitanje ili, ili – vjeronauk i u crkvi i u školi, pa evo zašto, ja vjerujem kad bi se vjeronauk na pravi način odvijao i u školi i u crkvi, koliko se odvija o tom možemo raspravljat, ne bismo imali problema s ovim predrasudama koje nastaju zbog lažnih vijesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.