Je li odzvonilo uhljebljivanju u državnim tvrtkama?

Vijesti 14. stu 201819:35 > 19:46
N1

Pravomoćna presuda u Splitu koja glasi da je članak u ugovoru bivše ravnateljice Parka prirode Lastovsko otočje, po kojem ona nakon smjene ima pravo ostati u Parku na mjestu voditeljice promidžbe i turističke djelatnosti - nevažeći, izazvala je niz reakcija i to pozitivnih. Priču ima Matea Dominiković.

Bivša ravnateljica Parka prirode Lastovsko otočje, inače HDZ-ovka, uz direktorsku plaću uživala je 8 godina, a slične uvjete ugovorom si je osigurala i nakon odlaska s te dužnosti.

Nova uprava s tim se nije složila, pa je bivša ravnateljica tužila Park i pravomoćno izgubila.

“Ugovor je pravni posao između dvije strane. I sve što nije zabranjeno je dozvoljeno, tako da svatko u ugovoru može napisati što želi. U ovom slučaju, ono što mogu reći je da je u presudi utvrđeno da ta odredba sama koja je to jamčila je proglašena ništetnom iz nekoliko razloga. Dva su osnovna – jer je suprotna propisima, a druga je da je sama činidba tu bila nemoguća”, kaže Goran Buljanović, odvjetnik Parka prirode Lastovsko otočje.

Ova presuda, kažu stručnajci, zapravo je svjetlo u tunelu ‘uhljebistana’ i udarac dugogodišnjoj nezakonitoj praksi.

“Ako ste došli na određeno vrijeme, izvan organizacije, ali često puta po političkim kriterijima jer je javni natječaj, nemojmo se zavaravati, je jedna samo divna zavjesa preko koje se dovode svoji ljudi, kad kažem svoji – to su najčešće politički podobni ljudi, onda kada istekne to vrijeme, ti ljudi bi trebali znati – s politikom su došli, s politikom će i otići”, kaže Vedran Đulabić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ministar uprave Lovro Kuščević pak ništa nije vidio i ništa ne zna.

“Nisam vidio tu presudu, pa je ne mogu komentirati. Svi zajedno se moramo kao čelnici svih tijela brinuti o racionalizaciji, pa tako i o racionalizaciji. Zaista taj slučaj ne mogu komentirati jer nisam čitao tu presudu”, kaže Kuščević.

Kušćevićev prethodnik tvrdi da se radi o “čistom političkom uhljebljivanju”, ali ne negira da je to bila praksa i za kukuriku vlade.

“Najčešće se radi o političoj usluzi nekom netko dolazi u neku tvrtku po političkoj liniji”, kaže SDP-ovac Arsen Bauk.

Ne iščuđava se ni Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jer svakodnevno primaju prijave za slične slučajeve. Tvrde – svima s takvim ugovorima treba inspekcija rada.

“Što se inspekcija tiče, naravno da bi one trebale vidjeti jesu li odredbe takvog ugovora o radu koji je sklopljen s predsjednikom Upravnog vijeća jesu li u skladu s propisima, a mislim da bi imali posla kada su u pitanju takvi ugovori”, kaže Siniša Kuhar, iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Neslužbeno doznajemo da je klauzulu o ostanku u Parku pod uvjetima sličnim direktorskima u ugovor stavio upravo sadašnji ravnatelj Parka Lastovsko otočje, također HDZ-ovac. A koji je prije bio predsjednik Upravnog vijeća ustanove i koji se očito malo vodi kriterijama politike, a malo struke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.