Kuščević o "Lex Marić": Bit će to najbolji zakon dosad

Vijesti 15. stu 201809:23 > 09:34
N1

Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa kolokvijalno je nazvan Lex Marić jer se u javnosti pojavila informacija kako će novim odredbama tog zakona biti omogućeno da dužnosnici direktno s pozicija u vlasti odlaze uprave trgovačkih društava.

Konkretno, da bi takve promjene mogle biti napravljene kako bi se ministru financija Zdravku Mariću omogućilo da iz Vlade ode u upravu Adris grupe. Sadašnji zakon takvu praksu brani. 

Ministar uprave Lovro Kuščević smatra kako će Vlada zakon brzo usvojiti, a na sve ostale upite odgovara kako nije vrijeme za razgovor o toj temi. 

“Zakon je prošao e-savjetovanje, o njemu se raaspravlja”, kaže Kuščević.

Nije mu jasno otkud poveznica između prijedloga zakona i slučaja ministra Marića. 

“Ne stoji to, period hlađenja mora ostati i moramo spriječiti sukob interesa”, smatra on.

“Vlada će usvojiti zakon, pustit ga u Sabor i bit će to najbolji zakon dosad”, rekao je Kuščević. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ne vidi ništa sporno u mogućem odlasku Zdravka Marića direktno s pozicije u Vladi u upravu trgovačkog društva. 

“Meni nije normalno da ne mogu otići u trgovačko društvo i da ne mogu tamo raditi”, kaže Tolušić. Na upit o tome je li ipak potreban “period hlađenja” kaže: “Ne znam zašto period hlađenja. Ja ne mogu sad kad odem iz Vlade osnovati trgovačko društvo i sam za sebe raditi i imati plaću. Slažem se da to ne bi trebalo biti u resoru u kojemu sam ministar, ali generalno – nije baš normalno. I kad netko koristi 6 + 6 onda se pita zašto se to koristi… Potencijalne sukobe interesa treba spriječiti, ali ovaj način do sad nije dobar i odbija potencijalne dobre kadrove koji mogu pomoći razvoju države. Samo je to poanta zakona o sprječavanju sukoba interesa”, govori Tolušić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.