Niste promijenili gume? Načekat ćete se do slobodnog termina

Vijesti 21. stu 201807:17 > 07:21
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Mnoge vulkanizere ovih dana nemoguće je dobiti na telefon. Cijena izmjene guma minimalno je 180 kuna.

‘Ovih dana je kod nas ludnica. Svi bi da im zamjenimo gume isti tren. Pokušavaju sve, čak i na prevaru pa tvrde da su imali termin ili bacaju ključeve i ostavljaju aute. Neka se strpe, nije snijeg na cesti da se ne može voziti’, rekli su u vulkanizerskoj radionici Bračun u Zagrebu za 24sata.

Dodali su da, sad kad je gužva, ni cijena nije bitna, glavno da gume zamijene odmah.

– Nismo mi krivi što gume nisu prije promijenili, neka sad ne stvaraju nervozu. Pojedine mušterije upozoravao sam da ranije promijene gume. No nisu htjeli jer je još bilo toplo tvrdeći da će im se zimske gume istopiti na toplom. A onda ih voze do lipnja. No bilo je i savjesnih koji su stavili zimske gume krajem listopada i sad su mirno dočekali ovaj snijeg – napominje vulkanizer.

U ponedjeljak i utorak bilo je jako teško dobiti na telefon vulkanizere. Kod Bračuna je prvi slobodan termin bio 29. studenoga. No kod vulkanizera pri autoklubovima čeka se i mjesec dana dulje. Naime, u Autoklubu Siget rekli su da je prvi slobodan termin 28. prosinca te dodali da se slično čeka i u ostalim autoklubovima, no da to ovisi i o veličini kluba.

Za zamjenu guma kod nas se treba naručiti mjesec, mjesec i pol unaprijed – rekli su u Autoklubu Siget. Naime, članovi HAK-a, ovisno o modelu članstva, imaju pravo na jednu ili dvije besplatne zamjene guma. No pri naručivanju u AK Siget rekli su da se jednako čeka na red bilo da se plaća ili je zamjena besplatna.

U manjim gradovima se ne treba naručiti. U Bjelovaru su jučer ujutro već i prije 8 sati bile kolone pred vulkanizerskim radionicama.

– Došao sam oko 8 sati i čekao na red oko tri i pol sata. No onima koji su došli oko 10 sati rekli su da vjerojatno neće doći na red, nego da će morati doći sljedeći dan – rekao nam je Bjelovarčanin. Dodao je da su slične gužvi bile i kod ostalih bjelovarskih vulkanizera.

– Proizvođači kažu da guma koja je ispravno uskladištena bez utjecaja sunčevih zraka ne gubi svojstva pet godina. Gume se smije upotrebljavati najviše 10 godina. No nije dobra ni previše nova guma. Nakon proizvodnje mora odstajati barem tri mjeseca da se odrade svi kemijski procesi u njoj – savjetuje vulkanizer.