Forum žena SDP-a tražit će liberalniji Zakon o pobačaju

Vijesti 24. stu 201810:57 > 11:09
N1

U Novom danu razgovarali smo s Karolinom Leaković povodom izborne skupština Foruma žena SDP-a.

Kandidatkinje su aktualna vršiteljica dužnosti predsjednice Foruma žena SDP-a, Karolina Leaković i i članica Savjeta za socijalnu politiku Maja Sporiš.

Uslijedit će izbori za novu predsjednicu Foruma žena SDP-a, vjerujete li u svoju pobjedu?

“Nadam se da će delegatkinje, kojih je više od 220 iz cijele Hrvatske, dati jedan novi zamah organizciji Foruma žena SDP-a. Vjerujem da ću dobiti njihovo povjerenje, kako bismo nastavili ovim putem – putem obrane principa rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, koja je dovedena upitanje posljednjih nekoliko godina.”

Niste skloni Davoru Bernardiću, a priča se da je Maja Sporiš njegova kandidatkinja za predsjednicu Foruma?

“Ja ne mogu ulaziti u to. Ja sam kandidatkinja svih onih članica SDP-a koje vjeruju da je Forum važan i autonoman dio stranke. Predsjednica mora biti osoba koja će zagovarati progresivne stavove, koji idu u korist svih žena u Hrvatskoj, ne samo članica SDP-a. Sigurna sam da i Maja Sporiš dijeli vrijednosti rodne ravnopravnost, ali smatram da sam bolja kandidatkinja od nje.”

Je li trebala biti treća kandidatkinja? Jedna SDP-ovka iz Istre navodi da je izbačena iz stranke jer se odlučila kandidirati za predsjednicu Foruma?

“Ne bih detaljno komentirala situaciju Snežane Andrejev Majcan, koja je izbačena iz stranke. Ali moram reći da ona nije bila službena kandidatkinja, samo je najavila svoju kandidaturu.”

Istiće i da je tehnički moguće da se danas na skupštini pojavi treća kandidatkinja, iako misli da se to ipak neće dogoditi.

Čuje li se glas Foruma žena SDP-a?

“Moram reći da Forum ima određenih izazova i u djelovanju unutar SDP-a i izvan. Nismo spriječene od vrha stranke, ali moramo se nametnuti vrlo jasnim stavovima vrhu stranke. U protekle dvije godine itekako smo reagirale.”

Ističe i da je pred Forumom bitno razdoblje u kontekstu nadolazećeg novog takozvanog Zakona o pobačaju. Zahtjev Foruma žena SDP-a bit će, kaže, dodatna liberalicavija zakona. 

“Tražit ćemo da se dosadašnjih zakonskih 10 tjedana poveća na 12 tjedana, to će biti prijedlog Foruma”, govori Leaković misleći na zakonku odredbu prema kojoj je pobačaj u Hrvatskoj moguće obaviti do desetog tjedna trudnoće.

Što se dogodilo od stupanja Istanbulske konvencije na snagu? 

“Stupila je na snagu tek nedavno. Nadležna tijela moraju donijeti akte koji će omogućiti implementaciju.”

Ratifikacija, kaže, zahtijeva financijska sredstva. “Nadam se da će sredstva biti planirana u budžetu za sljedeću godinu, ako ne budu, reagirat ćemo.”

Istraživanje Crobarometra kaže da je SDP na 14,6 posto rejtinga, je li SDP dotaknuo dno?

“To nije kraj za stranku. Nadam se da u stranci ima dovoljno mudrosti i snage i da se prestanemo baviti sami sobom, a počnemo baviti stvarima koje su bitne. U slučaju žena to je razlika u plaćama i mirovinama, a moramo se uključiti i u proces demontiranja mirovinskog sustava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram