Predstavljeni prvi primjerci restauriranog namještaja s broda "Galeb"

Vijesti 30. stu 201816:38 > 16:42
STR/AFP

Prvi primjerci restauriranog namještaja s broda "Galeb", koji će biti elementi muzejskog postava, predstavljeni su u petak u Muzeju grada Rijeke.

Prvi primjerci restauriranog namještaja s broda “Galeb”, koji će biti elementi muzejskog postava, predstavljeni su u petak u Muzeju grada Rijeke.

To je 38 naslonjača, stolova, stolaca i drugih dijelova namještaja koji je bio u brodskom salonu te u apartmanima kojima su se koristili Josip Broz Tito i Jovanka Broz.

Ravnatelj muzeja Ervin Dubrović izvijestio je da je muzej preuzeo sav pokretni inventar s broda, uključujući namještaj, električnu opremu i tehničku dokumentaciju, koji se popisuje i po potrebi restaurira.

Kustosica Muzeja grada Rijeke Nataša Babić rekla je da su na namještaju restaurirani drveni elementi, obavljeno je tapeciranje, popravljeni su metalni elementi i zamijenjena stakla. Namještaj će biti u Muzeju grada Rijeke dok se brod ne obnovi.

STR/AFP

U 2019. godini planira se restaurirati preostali namještaj te spomen-pločice sa zapisima putovanja i imenima svjetskih državnika koji su boravili na “Galebu”.

Tom prigodom pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar je rekao da je objavljen natječaj za obnovu i prenamjenu “Galeba”. Za prenamjenu broda dijelom u muzej, a dijelom u ugostiteljski i smještajni prostor predviđeno je 27,6 milijuna kuna te se očekuju ponude tvrtaka koje su zainteresirane za taj posao. Natječaj je otvoren do 3. siječnja.

Prema planu, obnova i prenamjena “Galeba” trajat će do kraja 2019. godine, nakon čega će se urediti unutrašnjost broda, a za javnost bi se trebao otvoriti sredinom 2020. godine. Brod je na vezu u riječkoj luci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.