Jordanić: Ako Mikulić ima morala i poštenja, odbit će funkciju u inspektoratu

Vijesti 09. pro 201810:32 > 10:35
N1

U Točki na tjedan gostovao je jedan od oštrih protivnika ukidanja Državnog inspektorata, bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić.

Nakon gotovo pet godina država vraća Državni inspektorat, kojeg je ukinula vlada Zorana Milanovića. Ipak, umjesto o zakonu kojeg je Sabor donio u petak, priča se samo o jednom čovjeku – HDZ-ovom Andriji Mikuliću. Oporba tvrdi da je čelno mjesto u Državnom inspektoratu rezervirano upravo za njega pa je zakon preimenovan u ‘lex Mikulić’.

Protivili ste se ukidanju Državnog inspektorata?

“Pa sad ću ja nepristojno i bahato reći da sam ga ja i stvorio. Prema tome, bila je to normalna borba, što bi umjetnici rekli – za svoje dijete. Međutim, politika je uvijek jača od razumnih razmišljanja i nažalost smo tu gdje jesmo isključivo zbog toga.”

Što mislite o novom zakonu?

“Komunalno će to biti jako dobro. Ali postoji jedna prekrasna izreka našeg naroda ‘Pazi što želiš da ti se ne bi desilo’. Ovo je nemoguća misija. To je nešto što je rađeno na prečac, ispod svih kriterija struke i znanja. To je manjkav materijal, materijal koji je dobar uradak, recimo, maturanta.”

Sve se vrti oko jednog čovjeka. Koliko je mudro da političar bude na čelu inspektorata?

“Bio je kod mene pripravnik, radio je kod mene jedno vrijeme. Ja ne volim o nikome govoriti ružno, pa tako ni o njemu. Ali, on ako ima imalo morala i poštenja, onda će to odbiti. To je funkcija s kojom se neće moći nositi.”

VEZANE VIJESTI

Ne znamo koliko će inspektora biti, koliko radnih mjesta. Kakav profil bi trebalo zapošljavati?

“Svi poslovi su opisani u dokumentima koji prate zakon. Mislim da nema kadra da se u tom broju složi ozbiljan inspektorat.”

Riječ je, kaže, o “opakom poslu” koji se radi u timovima.

“Ti timovi se slažu tri do pet godina. Ispod toga jednostavno ne može, ne može po osnovnim zakonima fizike. Očekivati od inspektorata da će se za 15 dana biti složeni papiri ili tri mjeseca, da će se ustrojiti hijerarhija, zadaci – to je nemoguće.”

Je li vam iz današnje perspektive jasno zašto je prije pet godina inspektorat ukinut?

“Inspektorat je nadministarstvo, to treba znati voditi. Želje koje se danas implementiraju, ‘nećemo prvu kaznu naplatiti’ – izlaz u javnost s takvom izjavom govori da čovjek koji o tome govori nema pojma. Nema toga na svijetu – da državni službenik nađe određene greške i da ti za prvi put veli ‘sram te bilo’.”

U javnosti se stječe dojam da je riječ o represivnom aparatu – da su inspektori proganjali male poduzetnike.

“Ma ni govora. To su ljudski refleksi koji su meni jasni, ali – da je bilo represivnog aparata u Hrvatskoj, onda se ne bi desile stvari koje podvodimo pod afere.”

Jordanić tvrdi da je riječ o inspekciji koja je solidno radila svoj dio posla.

“Držala je određene resurse pod nadzorom. Razbijanjem na raznorazna ministarstva, odnosno na interese raznoraznih ministarstava, koji su legitimni, zapravo je došlo do stravično labavog odnosa prema greškama koje se javljaju.”

Onda je dio medija skočio na stranu jadnih i poštenih, proganjanih hrvatskih obrtnika, dodao je uz smijeh.

Ne slažete se s blagim kaznama?

“Moj prijedlog je uvijek bio: prva kazna razumna, druga kazna drastična, treća kazna ‘ključ u bravu’. Ni jedna vlada nije imala petlje, i ni jedna neće imati petlje na taj način postaviti stvari. Vozat ćemo se tim nekim klimavim vladom gore-dolje, od prigode do prilike, do promjena ovih ili onih struja.”

Od postanka Hrvatske pa do dana aktualni premijer je prvi koji je pokazao da ima snage odrezati interese ministara i inspekcija. To je fantastično. Ali vjerojatno od silnih obaveza nema vremena tu stvar dovesti do kraja.”

Koliko je Državni inspektorat oruđe borbe protiv sive ekonomije?

“Siva ekonomija se mogla riješiti i sa sadašnjim sustavom inspekcija. Siva ekonomija je pitanje političke volje. Tvrdim da se siva ekonomija riješi u 15 dana. Siva ekonomija se ne dešava sama i neće se maknuti sama, niti će doći ako joj netko nije dopustio. Ako ste maknuli bakicu koja prodaje gljive u Lici, navukli ste na sebe bijes zajednice. A to što gljive mogu ubiti nekoga, što ne mogu biti na na cesti – primjena mora biti za sve jednaka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram