CNN: Talijanska mafija 'Ndrangheta ima godišnji promet kao proračun Hrvatske

Vijesti 09. pro 201814:20 > 14:44
Ilustracija

U tekstu o uhićenjima članova mafijaške organizacije ‘Ndrangheta, CNN je godišnji promet te zloglasne skupine usporedio s - Hrvatskim proračunom.

Do 2010. godine Domenica Oppesidana mogli ste vidjeti kako vozi voće na tržnicu grada Rosarno na jugu Italije. Ali 80-ogodišnjak je imao još jedan posao – bio je ‘predsjednik uprave’ najmoćnije talijanske mafijaške grupe ‘Ndranghete, piše CNN.

Policija četiriju europskih zemalja – Belgije, Njemačke Italije i Nizozemsk, ovaj je provela raciju nad ‘Ndranghetinim carstvom, u najvećoj mjeri temeljenom na pranju novca i trgovini drogom, i uhitila ukupno 90 ljudi. ‘Operacija Pollino’ pripremana je dvije godine, a nazivaju je “odlučujućim udarom na jednu od najmoćnijih talijanskih kriminalnih mreža na svijetu”.

Izvedena je dan nakon što je u Palermu, zajedno sa 46 suradnika, uhićen glavni vođa, odnosno ‘kum’ druge mafijaške mreže – sicilijanske Cose Nostre.

Ipak, Oppendisano, koji je u zatvoru već osam godina, vjerojatno nije impresioniran spomenutom racijom. Ne treba zaboraviti da je ‘Ndrangheta predmet racija i sankcija SAD-a čitavo desetljeće, a u istom je razdoblju uspostavila dominaciju nad trgovinom kokaina i povezala se s grupama organiziranog kriminala u Južnoj Americi, New Yorku, Turskoj i Albaniji.

Godišnji promet ‘Ndranghete na razini proračuna Hrvatske ili Bugarske

Oni koji se bave istraživanjem mafije, procjenjuju da promet kojim operiraju iznosi oko 60 milijardi dolara godišnje, što je usporedivo s BDP-om Hrvatske ili Bugarske. A vjerojatno i kontroliraju 80 posto ukupne količine kokaina koji ulazi u Europu.

U ranim devedesetima, talijanske vlasti krenule u obračun s Cosa Nostrom, i to nakon ubojstava dvaju ključnih tužitelja – Giovannija Falconea i Paola Borsellina. Zora Hauser sa Sveučilišta u Oxfordu, koja se bavi proučavanjem organiziranog kriminala, kaže kako je to značajno oslabilo sicilijansku mafiju, a otvorilo put kalabreškoj mafiji.

‘Ndrangheta je u tome vidjela priliku. Nije se isticala, ali je stalno širila aktivnosti iz svog uporišta u planinskim selima Kalabrije, takozvane ‘pete’ južne Italije.

Istraživačka novinarka Cecilia Anesi objašnjava da su nove generacije mafijaških šefova željele pronaći nove puteve za investiranje zarade od otmica i ‘zaštita’. Odgovor je bio – kokain.

Talijanski sudski spisi opisuju trgovinu drogom kao “zlatni rudnik iz kojeg ‘Ndrangheta dalje investira u legalnu ekonomiju u Italiji, ali i inozemstvu”.

Antonio Nicaso, koji je napisao tridesetak knjiga o organiziranom kriminalu, među kojima i nekoliko o ‘Ndrangheti, kaže da je uspostavila veze s proizvođačima i distributerima droge duž cijele Latinske Amerike: u Peruu, Kolumbiji, Gvajani I Brazilu. Za CNN je izjavio da ‘Ndrangheta kontrolira sve važnije trgovačke rute, uključujući luke u Brazilu i Zapadnoj Africi. Tu kontrolu ima, kaže Nicaso, i u europskim lukama poput Antwerpena i Rotterdama. Tvrtka koja je služila kao paravan u Kolumbiji skrivala je ogromne količine kokaina u ugljenu koji se izvozio u Europu. Isti način krijumčarenja drogom odvijao se i iz Gvajane, samo je u pitanju bio prijevoz greda.

U jednom američkom diplomatskom spisu iz 2008. godine stoji kako je ‘Ndrangheta proširila svoje djelovanje na Kolumbiju, Španjolsku, Njemačku, Balkan, Kanadu i Australiju.

Prihode od kokaina ‘Ndrangheta je ‘oprala’ kroz investicije u turizam na francuskoj rivijeri, restorane i nekretnine u Španjolskoj, te javnu nabavu u sjevernoj Italiji. A kako bi proširila svoje djelovanje, okrenula se i velikoj kalabreškoj dijaspori diljem Europe, posebice u Njemačkoj.

4.000 kilograma kokaina i 140 kilograma ecstasya

Uz pomoć obiteljskih veza, klanovi za pranje novca i distribuciju droge koriste talijanske barove i kafiće od Dusseldorfa do južnog Londona. Samo u ovotjednoj raciji policija je zaplijenila 4 000 kilograma kokaina i 140 kilograma ecstasy te ogromne količine gotovine.

Cecilia Alesi kaže da postoje dokazi da je jedna prodavaonica sladoleda u njemačkom gradu Bruggen korištena za pranje novca. A pizzeria pokraj Kölna postala je logistička bazom i središnje mjesto za pranje novca. Restorani u dva nizozemska sela odigrali su sličnu ulogu.

Korijeni

Počeci ‘Ndranghete sežu u 19. stoljeće kada su seoski razbojnici, koji su ime preuzeli od grčke riječi za herojstvo, djelovali na području teško prohodnog, planinskog područja Kalabrije.

Kalabrija je tako bila i ostala savršen teritorij za organizirani kriminal – udaljena i tajnovita, jedna od najsiromašnijih u Europi te neprijateljski nastrojena prema bilo kakvom pokušaju uspostave državnog autoriteta.

Danas regijom dominira nekoliko starih obitelji – Pelle, Romeo i Giorgi. Uporište ‘Ndranghete je grad San Luca, ali različite obitelji kontroliraju različite općine ili ‘mandamentije’. Riječima jednog talijanskog tužitelja, mafijaške obitelji kontroliraju “svaki grumenom zemlje” kalabreškog tla.

Nisu rijetke ni ‘vendette’ među klanovima. Dugogodišnja svađa dviju obitelji, Nirta-Strangio i Pelle-Vottari, kulminirala je napadom na pizzeriju u njemačkom Duisburgu 2007. godine. Šest mladića iz klana Pelle tada je ubijeno.

Hauser kaže da je upravo to neželjeno skretanje pažnje na ‘Ndranghetu uslijed klanovskih obračuna, dovelo od formiranja određene vrste ‘odbora ‘koji se bavi rješavanjem međuklanovskih sukoba, a vjeruje da je Oppedisano vjerojatno bio – prvi čovjek tog ‘odbora’.

Obiteljske veze često se učvršćuju brakovima, a zbgo krvnih veza ‘Ndranghetu je teže razbiti negoli bilo koju drugu mafijašku organizaciju. Hauser objašnjava da je unutar ‘Ndranghete “gotovo nemoguće razdvojiti obitelj po srodstvu od obitelji po kriminalu”. Uza sve to, informacije se u organizaciji šire postepeno, po strogo određenoj hijerarhiji.

Zavjet šutnje

Iako su mnogi pripadnici Cosa Nostre postajali doušnici i ‘propjevali’ policiji, tek desetak pripadnika ‘Ndranghete okrenulo je leđa organizaciji i surađivalo s policijom. A i oni koji su to učinili, bili su tek ‘sitne ribe’, ispričao je Nicaso. Dodaje i da je ‘omerta’, zavjet šutnje, danas snažniji nego ikad. Oni koji izdaju grupu – ne traju dugo.

Prema informacijama američkih diplomata, većina političara u Kalabriji 2009. godine nije smatrala da se može učiniti puno u borbi protiv ‘Ndranghete. Ipak, valovi uhićenja tijekom posljednjeg desetljeća poremetili su rad organizacije. U 2010. uhićeno je tristotinjak osoba među kojima je bilo i – policajaca.

Veliki pomak napravljen je prije dvije godine kada je usustavljen zajednički istraživački tim diljem Europe, koji dijeli informacije i prati ‘Ndranhgetu u prekograničnim aktivnostima, a koriste i prednosti suvremenih tehnologija. Domenico Pelle, 27-godišnji visokopozicionirani član ‘Ndranghete uhićen je ovog tjedna upravo zahvaljujući softvareu za prisluškivanje koji je podmetnut u njegov mobitel.

No osim ovih napredaka, istraživačica sa Sveučilišta u Oxfordu Zora Hauser ipak upozorava kako ova operacija neće naštetiti radu grupe.

Uhićenja ne znače mnogo za organizaciju – jedna obitelj pada, druga se uzdiže

“Nedvojbeno je da će neke obitelji oslabiti, no jedna od prednosti ‘Ndranghete jest da klanovi imaju visoki stupanj autonomije. Oslabljivanje jedne obitelji može se lako pretvoriti u jačanje druge”, kazala je Hauser za CNN.

Jedan talijanski policijski službenik opisao je ovu mafijašku organizaciju kao kameleon – lako mijenja način rada, no uvijek zadržava svoju nevidljivu bazu u kalabrijskim planinama.

Od odvoza smeća do krijumčarenja izbjeglica

‘Ndrangheta ima svoje pipke i u lokalnoj politici te kupuje, prijeti ili likvidira svakog tko ih pokuša omesti. Hauser kaže da mafijaške obitelji “djeluju praktički u svakom gradu u Calabriji te kontroliraju sve legalne i ilegalne ekonomske aktivnosti: odvoz smeća, građevinu, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, turizam, trgovinu drogom i oružjem te odnedavno i krijumčarenje izbjeglica”.

Nicaso kaže da je ovotjedna racija tek “zagrebala površinu i da bi trebalo napraviti deset uzastopnih takvih akcija kako bi se oslabilo ‘Ndranghetu”.

Istraživačka novinarka Cecelia Anesi se slaže. Kaže kako je ‘Ndrangheta usavršila umijeće prodiranja u sve aspekte života u Kalabriji te izmjestila “prljave poslove” narko freelancerima diljem Europe, posebice u Albaniju i Tursku.

Nakon ove racije, Anesi kaže da će se obitelji “morati reorganizirati, no da će se već u nekoliko tjedana oporaviti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram