Načelnik za granicu o snimkama ARD-a: Nema nezakonitog postupanja policije RH

Vijesti 16. pro 201819:01 > 19:17
Ilustracija

"Hrvatska policija ne ulazi na teritorij BiH. Hrvatska policija ne mlati, niti batina", komentirao je Zoran Ninčeno, načelnik Uprave za granicu, nove optužbe da je hrvatska policija nasilna prema migrantima.

Njemački ARD objavio je snimke na kojima se navodno vidi kako hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante, uključujući djecu, maloljetnike i žene. Snimke je objavila te poslala njemačkim, ali i drugim medijima, organizacija Border Violence Patrol.

VEZANE VIJESTI

Prema ARD-u, na snimkama su prikazana 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata, uključujući žene, maloljetnike i djecu, tvrdi BVP, a u više navrata se čuju pucnjevi.

Načelnik uprave za granicu Zoran Ninčeno kaže kako je sporan nastanak tih snimki.

“Mi ćemo analizirati kako su te snimke nastale”, kaže Ninčeno za RTL.

Upitan je li nešto sporno u postupanju hrvatske policije, odgovara: “Nisam vidio nikakvo nezakonito postupanje policije.”

“Oružje u rukama policije je u sklopu zakona zakonito. Što se tiče guranja nogom, nije došlo do guranja nego zamahivanja nogom. Nije nastalo ozljeda. Rafali o kojima se priča je noćna snimka, potpuno nepoznata i koriste se svijetleći metci koje Hrvatska nema u svom naoružanju”, komentira objavljenu snimku Ninčeno.

Kaže da se sve dogodilo na samoj graničnoj crti: “Naša policija ih hvata na samoj zaštiti te granice, neke odrvrati samom prisutnošću, a neke usmjerava.”

Optužbe BiH ministra sigurnosti Dragana Mektića, koji je u nedjelju izjavio da BiH raspolaže dokazima da hrvatska policija tuče i zlostavlja migrante, nije želio komentirati jer, tvrdi, nije za njih čuo.

“Hrvatska policija ne ulazi na teritorij BiH, poručio je načelnik Uprave za granicu.

Hrvatski MUP ranije u nedjelju je odbacio optužbe o protjerivanju migranata.

“Ne radi se o ‘protjerivanju stotina migranata u BiH’ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.