GONG traži istragu zbog knjige Martine Dalić i sastanaka Borisa Vujčića

Vijesti 18. pro 201810:59 > 11:09
Ilustracija

Udruga GONG pozvala je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da istraži je li bilo kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u slučajevima izdavanja knjige bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kao i sastanke guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića s predstavnicima američkog fonda Knighthead.

GONG ističe da je Hanza media kao izdavač knjige “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma” potrošila nepoznat iznos novca za pripremu, tisak, promociju i puštanje u prodaju 45.000 primjeraka knjige bivše dužnosnice Martine Dalić, na koju se još uvijek primjenjuju odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Knjiga se u početku dijelila besplatno kupcima Jutarnjeg lista. Kako je dužnosnicima zabranjeno primati darove skuplje od 500 kuna, GONG je pozvao Povjerenstvo da istraži predstavlja li knjiga koja se dijelila uz Jutarnji list, nedozvoljeni dar prema dužnosnici Dalić.

Pitaju se i je li dar i organizirana promocija u Naconalnoj i sveučilišnoj knjižnici za koju je također potrošen nepoznat iznos novca. GONG traži i razjašnjavanje pitanja autorskih prava za tu knjigu, tko je i koliko platio državnu tiskaru AKD te ističu i da je Jutarnji list objavio da je nepoznat broj primjeraka novina s besplatnim primjerkom knjige rasprodan, a danas se ta knjiga može u knjižarama kupiti za 99 kuna.

“Zato pozivamo Povjerenstvo da istraži kome ide sada novac od prodaje knjige, dijeli li se i u kojem omjeru između izdavača Hanza medije i bivše potpredsjednice Vlade?”, ističu u GONG-u.

Je li guverner HNB-a prekršio zakon?

Pozvali su Povjerenstvo da istraži i sastanke guvernera HNB-a Borisa Vujčića s fondom Knighthead, koje je skrivao od javnosti dok ih nije spomenula Martina Dalić u knjizi, napisavši da je guverner od nje tražio da primi “predstavnike američkog lešinarskog fonda”, što je ona odbila, ali ih je zato spojila s Antom Ramljakom, jedinim od autora Lex Agrokora i kasnijim povjerenikom.

VEZANE VIJESTI

“Je li guverner prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa sastajući se tajno s jednim zainteresiranim kreditorom i to baš onim koji je kasnije najviše profitirao zahvaljujući Lex Agrokoru?” navodi GONG i postavlja pitanje i je li guverner svojim tajnim sastancima s biranim kreditorima u najmanju ruku prekršio načela djelovanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, i ako jest, dijeli li taj krimen s bivšom potpredsjednicom Vlade.

“Kako je DORH odbacio kaznenu prijavu u slučaju Lex Agrokor, a i HANFA nije pronašla trgovinu povlaštenim informacijama, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa jedina je institucija koja se još uvijek bavi ovim slučajem”, zaključuju u GONG-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram