Novi dokument Ministarstva: Što donosi Pravilnik protiv nasilja u školama

Vijesti 19. pro 201807:04 > 07:06
Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo obrazovanja izradilo je dokument koji bi trebao olakšati provođenje nastave učiteljima, pomoći djeci s problemima u ponašanju, ali i zaštititi ostale učenike. Nacrt Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnog tretmana učenika u riziku - od danas je na e-savjetovanju.


Pravilnik ima kompliciran naziv, ali mu primjena takva ne bi trebala biti. Pomoć je i potpora učenicima s problemima u ponašanju.

“To je podrška i nastavniku jer taj učenik ulazi u sustav podrške i stručnog tretmana koji je na tri razine i koji onda predstavlja prevenciju da se u razredu ili školi dođe do neprihvatljivog ponašanja od strane učenika koji su te probleme razvili ili su identificirani kao oni koji te probleme mogu imati”, kaže Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, javlja HRT.

Pravilnik propisuje uvjete, načine i oblike stručne potpore i tretmane, koji mogu biti: redoviti, produženi ili intenzivni. Program potpore izrađuje razrednik, a program stručnog tretmana stručnjak za rad s učenicima s problemima u ponašanju.

Pravilnik u zbornicama čekaju s nestrpljenjem.

“U Pravilnik bi trebalo uključiti postupanje u situaciji koje su urgentne. Kako da u situaciji kada nastavnik ne može održati nastavu da se reagira odmah”, kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I gimnazije u Zagrebu.