Penava o Milakoviću: Vukovar je duboka voda za promotore velikosrpske politike

Vijesti 20. pro 201820:00 > 20:08
Davor Javorovic/PIXSELL

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika popis sa 42 imena ubijenih i nestalih vukovarskih Srba 1991., objavio je kao odgovor gradonačelniku Penavi i organiziranom listopadskom prosvjedu. Milaković govori, ako će se procesuirati zločini, neka se procesuiraju i s jedne i s druge strane.

Ipak, nije ta izjava uzbudila javnost. Milaković je u svojim istupima otišao toliko daleko da je akciju Oluja kojom su oslobođena okupirana područja Hrvatske nazvao etničkim čišćenjem, a svoje tvrdnje ponovio je i ranije u četvrtak gostujući u Newsroomu N1 televizije

“Ako pogledate broj Srba na tom području prije i kasnije, možete na takav način problematizirati tu akciju”, rekao je Milaković Domagoju Novokmetu na pitanje misli li zaista da je Oluja bila etničko čišćenje. 

Na njegove izjave reagirao je i premijer i ministar branitelja, ali i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. 

VEZANA VIJEST

“Rano proljeće ’91. godine, djeca srpske nacionalnosti su prestlai pohađati škole u Vukovaru i počeli ih upisivati u Srbiji. Kako bi nam Srbija to iskompenzirala počeli su nam slati avione, tenkove, otprilike 6,5 milijuna granata i raketa, sravnili su nam grad sa zemljom, izbombardirali bolnicu, pobili ranjenike, o čemu mi pričamo?”, rekao je Penava RTL-u.

Na pitanje koliko je moguće da se u Vukovaru sagradi spomenik srpskim civilnim žrtvama, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odgovara:

“Moguće je otprilike koliko i da se u Staljingradu napravi identičan spomenik Nijemcima.”

“Ja svoje sugrađane, prijatelje, kolege, ne brojim krvna zrnca, ne brojim tko je koja manjina, a tko većina. Ako se zapitamo nad činjenicom da su među nama pojedinci koji imaju 15.000 kuna plaće, a mogu štititi ratne zločine i sve nas provocirati, onda bih ja rekao da smo iz tog aspekta svi mi diskriminirani”, kaže vukovarski gradonačelnik.

“Grad Vukovar je duboka voda za promotore velikosrpske politike. Ja sam rekao da Milaković s ovim stavovima to jest, a u nedostatku argumenata, što će drugo nego zabavljati javnost s ovakvim izjavama, a nažalost, svih nas u Vukovaru nasekirati”, rekao je Penava te dodao da ga vjerojatno neće tužiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.