Ines Strenja: Ministar Kujundžić se umorio, u jednom trenutku treba reći dosta

Vijesti 28. pro 201808:31 > 08:50
N1

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja prokomentirala je nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva koja je utvrdila da je bilo propusta u slučaju liječenja preminulog dječaka iz Metkovića.

Povjerenstvo je utvrdilo da kod dječakja nije na vrijeme prepoznata bolest, težina krvne slike te da je bilo propusta kod priprema za transport u Split.

VEZANE VIJESTI

“…cijelokupna javnost nije iznenađena, ali je potresena. Iskreno mi je žao roditelja, ovoga što se dogodilo da vode svoje dijete i da ne uspije dobiti pravodobno pomoć. Vjerujem zaključku Povjerenstva, mislim da je ozbiljno i da će posao imati oni koji trebaju pokrenuti određene postupke. Liječnička komora treba pokrenuti postupak pred Sudom časti”, rekla je Strenja.

Dodaje da je bitan trenutak u kojem nije prepoznato da se stanje pogoršava. Kaže da je loše kada građani, zbog ovakvih slučajeva, sami moraju pokretati promjene kako bi se poboljšala zdravstvena skrb. 

“U Metkoviću se pokazalo da nije ostvarena Ustavom zagarantirana jednaka dostupnost zdravstvene skrbi”, smatra Strenja. Upozorava da nitko ne spominje županijskog pročelnika za zdravstvo koji je zadužen za organizaciju medicinske Hitne službe i domove zdravlja. 

“Imali smo situaciju da kola Hitne pomoći krenu s pacijentom iz Metkovića, a da im trebaju dva ili tri sata do Dubrovnika ili Splita. To su mi majke iz Metkovića rekle, vrata su im za to vrijeme zatvorena”, kaže Strenja i dodaje da je bio sličan slučaj u Imotskom gdje je jedan tim Hitne pomoći i 150 pacijenata koji su samo tamo mogli potražiti pomoć.

“Nemamo svugdje kvalitetnu dostupnu zdravstvenu skrb, ali imamo liječnike, medicinske sestre i Hitnu pomoć koji se zbilja trude. Imate liječnike koji u Slavoniji mijenjaju nekoliko ambulanti tjedno. Liječnici na kolima Hitne pomoći zbilja rade, poput ovih u Imotskom”, rekla je Ines Strenja

Dodala je da će do kraja mandata tražiti ostavku ministra Kujundžića, ali da je saborska većina spremna pod svaku cijenu braniti ga.

“Čovjek treba vidjeti kad se umorio i kad je dosta. Mislim da se on umorio, izjave su sve šturije. Nakon Zaprešića kad sam kao predsjednica Odbora i zastupnica, liječnik, kritizirala njegov rad, završila sam na Sudu časti pred Liječničkom komorom i tražio je da mi se oduzme licenca”, rekla je Ines Strenja.

Kao članica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost komentirala je slučaj Mate Radeljića koji tvrdi da mu je SOA prijetila i da je bila umiješana u njegovu smjenu s mjesta savjetnika predsjednice. Kaže da je predsjednik Odbora Ranko Ostojić trebao sazvati sjednicu. Kaže da se represivni aparat koristi za obračun unutar HDZ-a, umjesto da se koristi za borbu protiv kriminala.  

Uskoro VIDEO…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram