Državni vrh pere ruke: Nismo znali za probleme s izraelskim zrakoplovima

Vijesti 06. sij 201918:36 > 21:53
Igor Soban/PIXSELL

I dok su u kolovozu izraelski F16 zrakoplovi slijetali na Pleso, državni je vrh najmanje osam mjeseci imao sve informacije o uvjetima SAD-a za prodaju aviona Hrvatskoj, javljaju mediji. Premijer to demantira. U međuvremenu izraelski novinar Barak Ravid objavio je da će Izraelci u Hrvatsku doći u srijedu.

VEZANA VIJEST

Američka administracija navodno je sastavila dokument na dvije stranice i poslala na Ured predsjednice, MORH i premijeru. On tvrdi da papir nije dobio.

Prema navodima MORH-a, izraelska delegacija trebala bi biti u Zagrebu idući tjedan. Stručnjaci tvrde da je u vojnom biznisu poznato da u slučaju prodaje opreme trećim zemljama, ona ne smije biti preinačena, već vraćena u prvobitno stanje.

Premijer tvrdi – zahtjevi oko kojih je nastao problem, američka je strana postavila nedavno. Kada i zbog čega? To nije precizirao.

Partner iz Vlade, HNS-ov Milorad Batinić, pere ruke od neuspjeha natječaja, o njegovu tijeku su bili informirani u nekoliko navrata, ali za probleme, kaže, nisu znali.

“Bilo je govora o tome premijer, nas je informrao, ali to nismo znali. 

SDP-ov Davor Bernardić, bio je očekivano oštar. 

“To je jedna velika međunarodna blamaža Republike Hrvatske i netko za to treba biti odgovoran i preuzeti odgovornost. Meni je potpuno svejedno hoće li preuzeti odgovornost Plenković ili Krstičević, ali netko u ovoj zemlji mora početi odgovarati za takve stvari. Nedopustivo je da imamo jednu aferu, drugu, treću i nikome ništa. Što se toga tiče, jasno je da su u ovom trenutku, ako je to istina, lagali, a znate onu narodnu: ‘Tko laže, taj…’, sve znate”, kazao je.

Bivša premijerka Jadranka Kosor tvrdi, predsjednik Vlade morao je sa svime biti upoznat.

“Ovo su nove okolnosti, što se ima premijer zahvaljivati ministru obrane ako je i sam sve znao”, rekla je Kosor.

A kakve je informacije imala vrhovna zapovjednica oružanih snaga, i je li, kako tvrde mediji, u siječnju 2018. dobila pismo iz Amerike pitali smo predstojnicu njezina ureda. “Ja nisam tajnica i ne primam poštu, ali imamo kabinete ovisno po resorima pa ću vas u tom smislu i uputiti”, rekla je Anamarija Kirinić. 

U međuvremenu je izraelski novinar Barak Ravid napisao da izraelski dužnosnici u srijedu stižu u Hrvatsku ispričati se zbog problema s F-16.

Više u videu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram