''Politička korupcija poprimila vulgarniji nivo nego u devedesetima''

Vijesti 07. sij 201908:48 > 09:06
N1

Istraživački novinar Darko Petričić u Novom danu komentirao je slučajeve stranačkih prebjega i sumnje u političku korupciju.

Petričić je komentirajući objavu USKOK-a da se provode izvidi oko navoda da je SDP-ovom Zvani Brumniću nuđeno mito od tri milijuna eura kako bi prešao na stranu Milana Bandića u zagrebačkoj Skupštini, poručio: ” To su uobičajene floskule iz USKOK-a. Kada se pokrene neka afera, onda USKOK objavi da provodi izvide, ti izvidi znaju trajati i deset godina, ne treba javnost previše očekivati da će naći spektakularna otkrića vezana uz prebjege”. 

Kaže da je korupcija prisutna od kada postoji hrvatska država. 

VEZANE VIJESTI

“Definicija korupcije je iskorištavanje javnih ovlasti u privatne svrhe, kako je politika javna djelatnost, čovjek koji se bavi politikom zna da ako dobije određenu ponudu iz suprotnog tabora da može materijalizirati svoj prelazak u drugu stranku ili blok. U 99 posto slučajeva ti prelasci su honorirani s konkretnim financijskim iznosima ili zapošljavanjima ili nekim drugim nagradama koja politika konvertitu nudi. Mislim da je stvar laka za dokazati, ali to je problem hrvatskih institucija koje bi se time trebale baviti”, smatra Petričić.

Komentirao je činjenicu da je kćer zastupnika Mladena Madjera, koji je prešao iz HSS-a u klub Milana Bandića,  zaposlena u zagrebačkoj Gradskoj upravi. 

“To su elementi koji su lako dokazivi, ako se provjeri je li u tom momentu bilo potrebe za zapošljavanjem i jesu li tome prethodili neki sastanci ili razgovori… Takvi prebjezi se toleriraju i na nikakav se način ne sankcioniraju”, rekao je Petričić dodavši da na taj način stranka koja obnaša vlast na državnoj ili lokalnoj razini sebi omogućuje ostanak na vlasti. 

Usporedivši to s političkom korupcijom u devedesetima, Petričić je poručio: “…mislim da se ništa nije promijenilo, samo je cijena za određene političke ustupke postala veća…. Ništa se bitno nije promijenilo, možda je poprimilo vulgarniji nivo nego u devedesetima”.

Istraživački novinar kaže da je moguće da se Brumniću ponudilo tri milijuna kuna za prelazak, s obzirom da je, tvrdi, cijena za saborski mandat milijun eura. Pozvao se na informacije iz političkih krugova. 

Dodaje da su politika i pravosuđe dvije profesije u Hrvatskoj u kojima ne postoji odgovornost. “Političar može lagati prije izbora, promijeniti stranku, razočarati birače prelaskom u drugu političku opciju i ne snosi nikakvu odgovornost. Ista je situacija s hrvatskim sucima koji nemaju nikakve odgovornosti ako donesu pogrešnu presudu ili ako presudom naprave određenu štetu stranci. To je praksa u Hrvatskoj koja je neodrživa i koju treba hitno promijeniti”, poručio je. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram

.