Hrvatska vlada poništava odluku o nabavi F-16 Barak

Vijesti 10. sij 201921:22 > 21:24
MORH / T. Brandt

Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom nakon sastanka u Ministarstvu obrane s hrvatskim ministrom Damirom Krstičevićem gdje je hrvatskoj strani priopćeno da Izrael nije bio u mogućnosti provesti projekt, uputilo se u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

VEZANE VIJESTI

Plenković je “primio glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvijestio da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju F-16 Barak. Vlada RH stoga će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ”, stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook| Instagram.